Percheziţii într-un dosar privind titluri de revoluţionar pe bani. Secretarul de stat Adrian Sanda, demis de premierul Cioloş UPDATE

Procurorii și polițiștii efectuează, miercuri, 21 de percheziții în mai multe județe şi în Capitală, într-un dosar care vizează acordarea titlurilor de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989, instrumentat de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

16 nov. 2016, 08:43

UPDATE. „A fost demis domnul Adrian Sanda. Premierul a semnat astăzi destituirea pentru problemele de integritate. (…) Acestea sunt incompatibile cu orice funcție în acest Guvern”, a precizat Liviu Iolu, într-un briefing la Palatul Victoria.

Premierul Dacian Cioloş a decis demiterea din funcţie a secretarului de stat Adrian Sanda, potrivit unor surse oficiale citate de News.ro.

Adrian Sanda a fost ridicat de procurori, miercuri, şi dus la audieri la Parchetul instanţei supreme, după percheziţii la Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, în dosarul privind acordarea ilegală a unot titluri pentru revoluţionari.


UPDATE Asociația 21 Decembrie 1989 a avut și are o poziție constantă și coerentă în sensul necesității verificării tuturor celor care obțin și se folosesc în mod fals de certificatul de revoluționar, dar și privind cercetarea „crimelor din Decembrie 1989 și Iunie 1990”, a declarat președintele organizației, Teodor Mărieș.

Atât timp cât a existat o sesizare, Parchetul a declanșat acțiunea de cercetare, procurorii au obținut probe și au trecut la verificarea persoanelor și instituțiilor suspicionate că ar fi eludat legea. Asociația 21 Decembrie 89 nu este vizată și nu are nicio implicare în acest caz, este o asociație mică, cu 88 de membri. O parte dintre ei nu dețin certificate de revoluționar, aproximativ jumătate din membrii asociației sunt răniți, reținuți și urmași, iar cei care au solicitat rol determinant au beneficiat de certificate de revoluționar conform legii și cea mai mare parte dețin și decizii CEDO care atestă calitatea acestora. Sunt încă câteva cazuri de membri ai asociației care așteaptă decizia Curții Europene. Toți membrii asociației, indiferent că au sau nu certificat de revoluționar, au fost audiați, la solicitarea lor, de Parchetul General — secția Parchetelor militare, în dosarul Revoluției din decembrie 1989, având calitatea de victime„, a precizat Teodor Mărieș.

El a subliniat că „adevărul trebuie să iasă la lumină”.


UPDATE Secretarul de stat Adrian Sanda, șeful Secretariatului de Stat pentru problemele Revoluționarilor, a fost ridicat, miercuri, de procurorii Parchetului General și dus la audieri, într-un dosar care vizează acordarea titlurilor de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989, potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres.

Perchezițiile se desfășoară în municipiul București și în județele Ilfov, Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Vrancea. Dosarul are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată, descinderile având loc atât la domiciliile persoanelor implicate, cât și la sediile unor instituții publice, potrivit unui comunicat emis de PICCJ.

„Din probele administrate până în acest moment a rezultat că prin OUG nr. 95/2014 a fost modificată și completată Legea nr. 341/2004 (…), în sensul introducerii unei noi categorii de revoluționari și anume ‘Luptător cu Rol Determinant’ — atribuit celor care în perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, până la fuga dictatorului. Această modificare legislativă a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari cât și la nivelul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri (…), a unor persoane interesate să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de ‘Luptător cu Rol Determinant’ în cadrul Revoluției și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente”, se arată în comunicat.

Instituțiile publice cu atribuții în acordarea titlurilor sunt Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 (CPRD) și Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRD).

Potrivit procurorilor, din anchetă a rezultat faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de ‘Luptător cu Rol Determinant’ au promis, au oferit sau au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții, „pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri”.

Persoanele încadrate în categoria ‘Luptător cu Rol Determinant’ beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, ei primind, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lunar.

„De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obținut până în prezent titlul de ‘Luptător cu Rol Determinant’ nu îndeplineau condițiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul SSPR sau în urma contestațiilor depuse la CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influență asupra membrilor celor două instituții ale statului”, se mai arată în comunicatul PICCJ.

Surse au declarat pentru agenţia de presă MEDIAFAX că membrii comisiei din cadrul Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, formată din secretarul de stat Adrian Sanda, Denisa Tănase şi Cristina Cechi, au prejudiciat statul român cu aproape 13 milioane de lei, prin plata indemnizaţiilor acordate revoluţionarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele judeţene de pensii.