PERCHEZIŢII la persoane de bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul depăşeşte 10 milioane de euro

Poliția Română efectuează, marți, percheziții în cinci județe la firme de construcții și persoane fizice bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 10 milioane de euro prin evaziune fiscală și spălare de bani. Polițiștii vor pune în executare 20 de mandate de aducere.

12 ian. 2016, 06:11
PERCHEZIŢII la persoane de bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul depăşeşte 10 milioane de euro

Marţi dimineață, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, efectuează 14 percheziții în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Olt, Timiș și Teleorman„, potrivit unui comunicat transmis de IGPR.

În cauză, 22 de persoane sunt bănuite de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, prin care s-a creat un prejudiciu total de peste 10 milioane de euro.

Perchezițiile au ca obiect identificarea de documente financiar-contabile, înscrisuri și mijloace folosite în activitatea infracțională.

La activități participă și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Caraș-Severin, Mehedinți, Olt, Timiș și Teleorman.

Din cercetări a reieșit că reprezentanții mai multor firme din domeniul construcțiilor, din județul Caraș-Severin, ar fi înregistrat în contabilitate facturi fiscale care atestau efectuarea unor tranzacții comerciale fictive, în scopul diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat, cauzând astfel un prejudiciu de aproximativ trei milioane de euro„, se arată în comunicat.

Reprezentanții firmelor ar fi beneficiat de sprijinul administratorilor unor alte firme, de tip ‘fantomă’, care ar fi acceptat, în schimbul unor sume de bani, să pună la dispoziție facturi, chitanțiere și ștampile, pentru a da aparență de legalitate tranzacțiilor fictive, precizează sursa citată.

Astfel, prin intermediul societăților implicate, ar fi fost transferați aproximativ 7,5 milioane de euro către persoanele vizate din circuitul infracțional, banii obținuți fiind reintroduși în circuitul legal prin transferuri bancare și retrageri de numerar.

CITEŞTE ŞI: Percheziţii în Argeş. 18 persoane audiate într-un dosar privind înşelăciuni pe bursele internaţionale de transport