Pericol în caz de CUTREMUR: Niciun furnizor de apă, gaz sau energie electrică nu are aplicaţia de alertă

Niciun furnizor de apă, gaz sau energie electrică nu a solicitat Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) instalarea aplicaţiei de alertă pentru reacţie în cazul unui cutremur cu magnitudinea de peste 4,5 grade, potrivit directorului general al INFP Constantin Ionescu.

03 mart. 2017, 10:33
Pericol în caz de CUTREMUR: Niciun furnizor de apă, gaz sau energie electrică nu are aplicaţia de alertă

Constantin Ionescu a precizat că în cazul unui cutremur cu magnitudinea de peste 4,5 sunt alertate centrala termică de la Piteşti, Institutul de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele, Centrala Nucleară de la Cernavodă, Centrala Nucleară de la Kozlodui, Guvernul, Ministerul de Interne şi Armata.

În schimb, furnizorii de energie energie electrică, gaz şi apă nu au această aplicaţie de alertă în cazul unui cutremur, deşi este gratuită.

„În plus, gazul la intrarea în clădiri nu poate fi oprit în cazul unui cutremur mare pentru că nu exista montate vane care să permită întreruperea furnizării gazului, a explicat directorul INFP, la dezbaterea „Bucureştiul Vulnerabil”, privind riscul seismic.

Sâmbătă se împlinesc 40 de ani de la cutremurul din 1977, în care au murit peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai în Bucureşti.