Pericol major la Roşia Montană după apariţia unei fisuri în barajul lacului Tăul Mare

Este în continuare alertă la Roșia Montană. Populația este sfătuită să-și parasească de urgență locuințele, dar zeci de familii nu vor să-și lase casele. Este pericol major din cauza unei fisuri care a aparut la barajul lacului Tăul Mare, iar autoritatile muncesc la foc continuu pentru a seca lacul cu cinci metri.

03 oct. 2022, 08:38
Pericol major la Roşia Montană după apariţia unei fisuri în barajul lacului Tăul Mare

Peste jumătate dintre locuitorii comunei din Roşia Montană care au casele amplasate în aval de lacul Tăul Mare au refuzat până duminică seară autoevacuarea preventivă, în pofida avertismentelor repetate făcute de autorităţi privind riscul ca barajul să se rupă.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc un total de 268 persoane, dintre care 126 s-au autoevacuat, 137 au refuzat evacuarea si 5 persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, în internatul şcolar de la liceul din Abrud, anunţă, duminică seară, oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Până duminică la ora 20:30 pompierii care acţionează la faţa locului reuşiseră să reducă cu 40 ce centimetri nivelul apei din lac, în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, este nevoie de scăderea nivelului apei din baraj cu cinci metri.

Autorităţile au constatat, sâmbătă după amiază,  apariţia unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 de  centimetri şi adâncime de 1,5 – 2 metri, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, baraj care datează din anul 1908 şi este deţinut de Primăria comunei Roşia Montană. Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024, a transmis Ministerul Mediului, duminică.