Pericolul ascuns din frigider. Toate gospodinele trebuie să știe asta. Raftul în care găsim și 8.000 de bacterii pe centimetrul pătrat!

Frigiderul este considerat una dintre cele mai mari invenții ale tuturor timpurilor. Deși este un spațiu destul de steril, trebuie să știm că există un spațiu în care putem întâlni aproape 8.000 de bacaterii.

20 dec. 2021, 20:54
Pericolul ascuns din frigider. Toate gospodinele trebuie să știe asta. Raftul în care găsim și 8.000 de bacterii pe centimetrul pătrat!

Pericolul ascuns din frigider. Printre acestea se numără E.coli, salmonela și listeria. Datele unui studiu au demonstrat că mostrele din 30 de sertare pentru legume din frigidere au arătat că acestea conțineau în medie 7.850 de colonii de bacterii pe centimetru pătrat, iar unele dintre acestea aveau chiar și 129.000 de colonii de bacterii pe centimetru pătrat.

Pericolul ascuns din frigider. Toate gospodinele trebuie să știe asta. Raftul în care găsim și 8.000 de bacterii pe centimetrul pătrat!

Recomandarea Comisiei Europene este ca în locurile în care sunt depozitate alimentele numărul bacteriilor să fie între 0 și 10 colonii pe centimetru pătrat.

„Scopul frigiderului este să păstreze alimentele sigure și să minimizeze șansele de creștere a numărului de bacterii și de apariție a mucegaiului, așa că prezența bacteriilor în număr atât de mare este o reală problemă. Unii proprietari de frigidere scot toate alimentele, șterg interiorul, însă curăță sertarele pentru legume separat. Totuși, unele dintre ele nu sunt curățate niciodată, și din această cauză apar problemele”, a declarat Paul McDonnell, de la Microban Europe.

Un frigider este un aparat sau o instalație pentru producerea și menținerea frigului, adică a temperaturii mai joase decât a mediului ambiant, principiu descoperit de Carl von Linde. Se compune de obicei dintr-o incintă izolată termic (un dulap) și răcită de o instalație producătoare de frig, o pompă de căldură care scoate căldura din interior, aducând incinta la temperatură mai mică decât cea a mediului ambiant. Folosirea frigiderelor este larg răspândită în domeniul casnic, fiind folosite în bucătărie pentru conservarea alimentelor. Instalațiile mai mari, folosite în industrie și în alimentația publică sunt cunoscute ca instalații frigorifice.

În frigider, alimentele trebuie aranjate în funcție de tipul acestora. În congelator se pot pune carnea, peștele și legumele congelate. În răcitor, pe rafturile superioare se așază mezelurile și alimentele gătite, în vreme ce legumele și fructele proaspete se spală înainte de introducerea în frigider și se așază pe rafturile inferioare sau în lada special concepută pentru legume și fructe. Ouăle trebuie spălate apoi introduse în compartimentele special concepute pentru acestea. Mezelurile trebuie împachetate înainte de a fi introduse în frigider.

Calitatea recipientelor în care așezi alimentele este foarte importantă pentru păstrarea prospețimii acestora și pentru confortul tău. Este recomandat să nu așezi pe același raft carnea crudă și mâncarea gătită pentru că se pot transmite bacterii care să strice mâncarea. Brânza și produsele lactate trebuie așezate în recipiente de plastic pentru că laptele este un mediu propice înmulțirii bacteriilor.

Lasă spațiu în jurul alimentelor pentru ca aerul rece să circule liber. Este de evitat de asemenea aglomerarea prea mare a frigiderului. Un astfel de frigider se poate transforma într-o adevărată „bombă bacteriologică”. Salata verde, castraveții și strugurii nu trebuie congelate iar fasolea verde, varza, conopida, guliile și spanacul trebuie fierte trei minute înainte de congelare. Cea mai sigură și sănătoasă metodă de dezghețare este ca alimentele să fie lăsate la temperatura frigiderului.

Citește și: Pericolul ascuns aflat în portocale. Această categorie de persoane trebuie să evite consumul acestui fruct!