Pericolul neștiut din borcanul cu miere. Apicultorii români, îngrijorați de situație. ”Cerem măsuri urgente”

Cu siguranță și tu obișnuiești să consumi miere. De obicei, românii mănâncă acest dulce la micul dejun, mai ales pentru că se consideră a fi și foarte sănătos. Totuși, medicii nutriționiști trag un semnal de alarmă cu privire la acest produs, dar și apicultorii care cer măsuri urgente.
Filip Stan
20 mai 2024, 18:20
Pericolul neștiut din borcanul cu miere. Apicultorii români, îngrijorați de situație. ”Cerem măsuri urgente”

Românii sunt obișnuiți să consume miere, mai ales pentru că de cele mai multe ori s-a considerat a fi sănătoasă pentru organism. Totuși, medicii nutriționiști trag un semnal de alarmă cu privire la acest produs din import.

Te-ar putea interesa și Mierea de iarbă neagră din Apuseni devine vedetă în România! Poate vindeca orice tip de afecțiune

Dacă nu știai, mierea din import reprezintă un pericol pentru sănătatea ta, și, totodată, o concurență pentru apicultorii român, susțin organizațiile agroalimentare.

Borcanele cu miere contrafăcută, fără nicio valoare nutritivă ajung pe rafturile supermarketurilor la prețuri ”mici”, însă conținutul lor este un adevărat pericol pentru persoanele care le consumă.

„Mierea de salcâm sau de tei este zahăr, sirop de zahăr. Miere la pet din Ucraina. Până ajunge OPC-ul (Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului) să verifice, să testeze și să amendeze(…) durează. Nu zic că nu amendează, dar nu pot fi retrase imediat cum apar. Omul cumpără, se duce acasă și vede că a luat zahăr caramelizat în loc de miere de albine. Noi am cerut, recent, Comisiei Europene să nu ne mai „sacrifice”, pentru că vom ieși să protestăm. Să termine cu importurile astea, dacă nu se ține calitate. Cerem măsuri urgente”, a declarat Constantin Pavel, apicultor, membru activ în Asociația Crescătorilor de Albine, conform Ziare.com.

Mai mult decât atât, președintele Federației PRO AGRO, Ionel Arion, spune că mierea este unul dintre cele mai falsificate produse alimentare.

Din nefericire, cantitatea de miere care nu respectă standardele sanitar-veterinare, fiind contrafăcută, ajunge în România din țări ca Ucraina, China sau Vietnam.

„Ne confruntăm cu aceste alimente contrafăcute. Se vinde sirop de zahăr, melasă, din China, Ucraina, Vietnam. Dar sunt mult mai multe produse falsificate, nu doar mierea. Din acest motiv noi am făcut propuneri la ANPC pentru etichetarea corectă a produselor, pentru că este necesar să știm ce consumăm”, a menționat președintele PRO AGRO, Ionel Arion.

Potrivit datelor Comisiei Europene, cantitatea de miere exportată de Ucraina a crescut gradual în ultimii ani, însă o eventuală restricționare a importurilor din Ucraina, ar da „liber” importurilor din China, statul catalogat cel mai mare producător de miere din lume.

Astfel că, interzicerea totală nu ar fi soluția, ci verificarea trasabilității la vamă sau limitarea importurilor, susțin reprezentanții apicultorilor din România.

În primele trei luni ale anului 2024 au crescut față de același interval al anului precedent, dar diferența nu este semnificativă față de 2023.

Anul acesta în lunile ianuarie-martie, au intrat în țară 919 tone de miere ucraineană, iar anul trecut, 650 de tone.

Astfel, rezultă o creștere de 269 de tone, în primul trimestru al anului 2024.

La raft, un borcan de 800 ml cu miere polifloră se vinde la 9 – 15 lei, ceea ce este imposibil să reflecte costul real al unui produs de calitate, așa cum se întâmplă în cazul mierii autohtone, pentru care apiculturii plătesc sute de euro doar pentru testarea produsului, lucru care se reflectă în prețul final, cel pe care îl plătește consumatorul final, spun reprezentanții apicultorilor din România.

Astfel, pentru a combate fenomenul „mierii falsificate” ar fi necesar să se interzică vânzarea sortimentelor de „miere” din mai multe țări, deoarece vameșii nu pot urmări trasabilitatea.

Mai mult decât atât, ar fi necesară includerea mierii autohtone în programe alimentare, spun oficialii asociației.

”Nu cred că este doar zahăr”

Printre altele, ar fi necesară includerea mierii autohtone în programe alimentare, așa cum s-a tot promis, spun oficialii asociației crescătorilor de albine.

Nutriționista Adela Tudor spune că mierea din comerț este ”un pericol ascuns”.

„Nu cred că este doar zahăr, sirop de zahăr, pot fi mai multe ingrediente care să simuleze componența mierii de albine. La prima vedere, poate nu ne dăm seama. Dar zahărul înghițit pe post de miere are efectul invers al consumului de miere: diabet, colesterol, risc de boli cardiovasculare, acestea sunt efectele zahărului, chiar și mascat.

Cea care ar proveni din China ar conține și o masă de substanță care ar proveni din plastic, ceea ce este otravă, în mod clar. Eu le recomand oamenilor să consume miere de înaltă calitate. Noi, românii, nu avem această cultură de consum, dar pentru mine, din punct de vedere nutritiv, curativ, mierea este unul dintre cele mai curate alimente, cu rol vindecător. E păcat să ajungem să ne batem joc de acest aliment miraculos”, a subliniat nutriționista Adela Tudor pentru sursa menționată anterior.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, România ocupă, în prezent, locul al doilea în Europa la numărul de familii de albine, după Spania, cu un total de 2,395 milioane, iar la producție se află pe locul al treilea.

Te-ar putea interesa și Ce este spuma albă din borcanele cu miere, de fapt. Detaliul la care să fii atent când o cumperi

La nivel național sunt înregistrați peste 37.000 de apicultori. Pentru a nu fi afectați de importurile de miere din Ucraina, Ministerul Agriculturii oferă 5 euro/familia de albine, iar valoarea totală a schemei de ajutor este 12 milioane de euro.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!