Adevărate capcane s-au format în zonele în care s-au realizat lucrări de lărgire a plajelor. Cele mai multe astfel de depresiuni subacvatice se găsesc în Eforie, dar au fost semnalate și în Mamaia și Neptun.
Aceste formațiuni sunt rezultatul acțiunii curenților marini și pot apărea sau dispărea rapid, modificând profund adâncimea apei chiar în zone unde, aparent, condițiile par sigure pentru scăldat.
Adrian Bîlbă, cercetător științific, explică mecanismul din spatele acestor fenomene periculoase.
„Plaja emersă, cea pe care facem baie de soare, este nivelată, aranjată de autoritățile marine. Ei bine, există și o plajă submersă, unde mergem noi să ne îmbăiem, pe care ne așteptăm să pășim așa liniar. Nu este nivelată, dimpotrivă, este deseori modificată de curenții marini. Curenți marini care pot să fie circulari, să producă adevărate gropi și în consecință, care devin periculoase”, a declarat acesta pentru Cugetliber.
Salvamarii din Eforie Nord confirmă pericolul și spun că fac eforturi constante pentru a identifica și baliza aceste gropi, însă recunosc că metodele actuale sunt rudimentare.
„Noi le verificăm periodic, o dată la două-trei zile intrăm în apă cu caiacul. Oarecum metoda este destul de rudimentară pentru că folosim padelele caiacelor la 1,5 m. Acestea fiind verificate, se mai modifică la 1,70, 1,80 m. Oarecum încercăm să avertizăm și turiștii în privința gropilor. Ele sunt balizate, cele cu portocaliu. Sunt oarecum la o adâncime mai micuță, iar cele roșii sunt destul de periculoase, oarecum formându-se și curenți sub apă”, a declarat Claudiu Popescu, salvamar în stațiune.
Totuși, avertismentele salvamarilor sunt adesea ignorate.
„În fiecare săptămână, chiar și de la zi la zi, se schimbă. Sunt gropi care ating și peste 3 m, la nici 50 m de mal. Sunt destul de periculoase, mai ales pentru copii. Ei intră în apă, atât. Nici nu poți să le explici, că sunt foarte mulți”, avertizează Cristian Păun, un alt salvamar din Eforie.
Gelu Vătămănescu, șeful salvamarilor din Eforie, trage un semnal de alarmă serios: deși gropile sunt balizate, turiștii nu țin cont de avertismentele vizuale, precum steagul roșu sau marcajele de siguranță.
„Turiștii nu țin cont de steagul roșu sau balize, ei știu că au venit la mare și trebuie să intre în apă”, a declarat acesta.
În timp ce alte țări precum Grecia sau Spania folosesc bărci dotate cu sonare și drone subacvatice pentru a cartografia adâncimile și a preveni astfel de pericole, pe litoralul românesc măsurătorile se fac, de cele mai multe ori, cu vâsla sau padela caiacului.