Permis auto 2025: Un candidat a dat probele de peste 60 de ori până a obţinut carnet de conducere

Există români care stau toată viaţa pe băncile şcolii/facultăţii şi există cetăţeni care dau examenul de şoferi de câte ori e nevoie. recordul este deţinut de o persoană care a încercat de 60 de ori până a avea permisul în portofel.
Filip Stan
23 ian. 2025, 22:48
Permis auto 2025: Un candidat a dat probele de peste 60 de ori până a obţinut carnet de conducere

Examenul auto a devenit mai complex şi în România după „fenomenul Piteşti”, probele  sunt mai dure şi totul se filmează, astfel că, fără o pregătire temeinică li înclinări speciale spre manevratul volanului în concordanţă cu pedalele şi schimbătorul de viteză rămâi „copilot” multă vreme.

Jumătate dintre cursanții școlilor de șoferi din România au picat probele practice și teoretice. Concret, aproape jumătate dintre cei peste 52.000 de candidați care au dat proba teoretică anul trecut. Nici proba practică nu s-a dovedit mai accesibilă. Din cei 49.000 de cursanți, mai puțin de jumătate au reușit. Un candidat a susținut examenul de peste 60 de ori până anul trecut când a reușit, în final, să ia permisul.

Permis auto 2025. Care români nu-şi vor putea schimba carnetul de şofer. Vor fi refuzaţi la ghişeu!

În anul 2024 au fost susținute aproximativ 705.000 de examinări privind proba teoretică, 46% dintre candidați reușind să promoveze această probă. De asemenea, au fost susținute aproximativ 581.000 de examinări privind proba practică, aproximativ 50% dintre candidați reușind să promoveze proba și să obțină permisul de conducere de la prima examinare, spune Loredana Pisică, purtător de cuvânt Direcția Generală de Permise, pentru Digi 24.

Ajungând acum la partea de practică, e, și aici sunt de vină școlile și, evident, și instructorii. Nu o spunem acum că dacă întrebi un cursant, în 90% din cazuri nu o să fie niciodată de vină cursantul, o să fie de vină examinatorul că era întors pe dos, ori drumul că avea gropi, ori mașina că nu ține bine ambreiajul ori nu știu ce mamaie care a trecut strada și s-a grăbit și a trecut în fugă. Vorbim de cazuri reale, vă spun că, și fac o paranteză, acesta e și motivul pentru care suntem primii în Europa la accidente cu victime, școala de instructori, partea practică, o pot face și o groază de alți instructori care ei habar n-au să conducă, habar n-au de ce înseamnă pedagogie, nu știu să predea unui cursant dar fac această meserie”,  explică Marius Teodorescu, instructor auto, pentru aceeaşi sursă. 

Șoferi care sunt OBLIGAȚI să dea examen auto, deși au permis de conducere!

Permisul de conducere este un document deosebit de important. El confirmă dreptul și capacitatea unui șofer de a circula pe drumurile publice. Însă, pentru cei care încalcă regulile de circulație, acest drept poate fi suspendat temporar, ca măsură disciplinară prevăzută de Codul Rutier. Durata suspendării permisului variază în funcție de gravitatea abaterii, iar consecințele sunt pe măsură.

Iată câteva dintre situațiile cele mai frecvente care pot duce la pierderea temporară a dreptului de a conduce.

Când rămâi fără permis auto?

Suspendarea permisului poate fi aplicată pentru 30, 60 sau 90 de zile, în funcție de abaterea comisă.

Pentru abateri mai puțin grave, perioada este de 30 de zile, însă șoferii care pun în pericol grav siguranța în trafic pot rămâne fără permis pentru trei luni sau mai mult.

Suspendare pentru 30 de zile

Aceasta se aplică în cazuri precum depășirea neregulamentară a  vehiculelor la semafor sau la o trecere la nivel cu calea ferată, neacordarea de prioritate pietonilor sau vehiculelor, ignorarea culorii roșii a semaforului sau nerespectarea indicațiilor polițistului.

Suspendare pentru 60 de zile

Un șofer care acumulează 15 puncte de penalizare într-un an poate pierde permisul pentru două luni. Alte situații care atrag această sancțiune includ producerea unui accident cu pagube materiale din cauza unor manevre riscante sau nerespectarea regulilor privind coloanele oficiale.

Cum pot face tinerii școala de șoferi gratuit. O cunoscută companie le oferă banii necesari

Suspendare pentru 90 de zile sau mai mult

Cei care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor, depășesc limita de viteză cu peste 50 km/h, sunt implicați în accidente cu victime sau conduc  vehicule cu defecțiuni tehnice grave se confruntă cu cele mai severe sancțiuni.

În cazul unor abateri repetate în termen de șase luni de la restituirea permisului, perioada de suspendare poate fi extinsă.

Cum poți reduce perioada de suspendare?

Pentru șoferii sancționați cu suspendarea permisului pentru 60 sau 90 de zile, Codul Rutier oferă o soluție: reducerea perioadei la 30 de zile.

Condiția principală este promovarea unui examen teoretic.

Totuși, această opțiune este disponibilă doar pentru șoferii cu o vechime de cel puțin un an și care nu au mai beneficiat de o astfel de reducere în ultimii trei ani.

Procedura implică depunerea unei cereri tip, copia cărții de identitate și dovada achitării amenzii.

După promovarea examenului, documentele sunt trimise Inspectoratului Județean de Poliție, iar permisul este returnat în județul de domiciliu.

DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Problemele de sănătate i-au stricat vacanța în Italia Andreei Marin! „Stau cu tratamentul pe noptieră!“
Fanatik.ro
Șoc uriaș pentru o elevă din Iași care luase 4,4 la română la BAC. Nota uriașă primită după contestație
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Piața imobiliară se schimbă radical. Informații esențiale pentru românii care vor să-și cumpere un apartament
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Capital.ro
Înscenare pentru Călin Georgescu? Dezvăluirea care cutremură România: Făcătură
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
La asta nu se aștepta nimeni. Decizia lui Bolojan despre peniii
MediaFlux
Nu se mai eliberează buletin clasic. Decizia MAI pentru milioane de români care au nevoie de carte de identitate
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs