Şcoala de şoferi s-ar putea schimba: Un nou curs ar putea fi introdus pentru obţinerea permisului auto

Cei care vor să obţină un permis de conducere ar putea fi obligaţi să promoveze un nou curs pe lângă cele 15 ore de practică, cursul teoretic şi examenul psihologic care sunt efectuate în cadrul şcolii de şoferi. Un proiect iniţiat de deputatul Tudor Ciuhodaru ar putea obliga noii şoferi să cunoască şi tehnicile de prim ajutor pentru a putea fi acordate eficient în cazul unui accident rutier.

14 oct. 2017, 08:47

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus la Senat un proiect prin care vrea să modifice legea obţinerii permisului de conducere pentru a include şi obligativitatea de a efectua, pe parcursul activităţilor de pregătire teoretică şi practică, şi de a promova un curs de prim ajutor în trafic.

Citeşte şi Schimbări la proba practică a examenului pentru obţinerea permisului auto

„Toţi soferii vor putea asigura rapid si corect măsurile de prim ajutor. Datele ştiinţifice şi statistice susţin acest demers:
– Câteva secunde fac diferenţa dintre viaţă şi moarte (lipsa oxigării are efecte fatale în 4 minute, inima încetează să bată la 4 minute după oprirea respiraţiei, afectarea permanentă a creierului survine în 4-6 minute)
– Intervenţia rapidă creşte şansele de supravieţuire
– Pentru a fi cu adevărat eficiente măsurile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulţirii
– Efectuate incorect pot duce la sechele grave (traumatismele coloanei cervicale)
– Peste 50% din decese au loc în primele minute de după accident
– Rata mare a mortalitîţii în accidentele rutiere survenite în afara localităţii şi în rural. Din cele 2.300 de decese prin accidente rutiere din România doar 20% (450 de cazuri) au avut loc în urban, unde teoretic sunt mai multe resurse medicale disponibile, dar 80% au loc în afara localităţilor şi în rural, acolo unde şi timpii de intervenţie cresc
– În Uniunea Europeană 16 state, printre care se numără Anglia, Germania, Norvegia, Elveţia, Danemarca, au implementat deja obligativitatea instruirii şi testării măsurilor de prim ajutor pentru toţi cei care doresc să obţină un permis de conducere”, prezintă deputatul în expunerea de motive.

Programa, modalităţile de organizare şi desfăşurare a cursului de prim ajutor în trafic, lista centrelor autorizate pentru instruire şi testarea teoretică şi practică, baremul de promovare ar urma să se stabilească prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Internelor.

Proiectul nu a fost adoptat încă de către Senat, fiind solicitate câteva modificări proiectului de lege.

Citeşte şi O nouă taxă pentru permisul de conducere. Vrei carnet, plăteşti TAXĂ la Biserică