Persoane arestate în Italia pentru trafic de migranţi din Libia

Șaisprezece traficanți în majoritate de origine marocană, suspectați că ar fi asigurat, cu sprijinul unei organizații criminale libiene, traversarea dinspre Libia spre Italia pentru aproape nouă sute de migranți clandestini, au fost arestați în Sicilia, a anunțat marți Parchetul din portul Catania, informează AFP.

31 mai 2016, 12:30
Persoane arestate în Italia pentru trafic de migranţi din Libia

Acești traficanți — 11 marocani, doi palestinieni, un gambian, un etiopian și un egiptean — se aflau împreună cu 884 de migranți la bordul remorcherului italian „Vos Thalassa”, fiind debarcați sâmbătă în Catania. Ei fuseseră salvați cu două zile mai devreme în largul coastei libiene.

În urma interogatoriilor poliției și ale pazei de coastă italiene, gambianul Mohammad Diallo a fost declarat principalul responsabil al traversării, care acționa în contact cu o organizație de traficanți libieni.

Mărturiile migranților au confirmat condițiile inumane la care africanii sunt supuși în Libia — țară în care domnește haosul — așteptând să plece în Europa. La sosirea lor în Libia, acești migranți africani au fost sechestrați în case denumite „connection houses”, în localitățile Zuara și Sabratah, sub supravegherea traficanților, care nu le dădeau să mănânce decât o dată pe zi, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Patru cadavre şi peste 700 de migranţi, recuperaţi de marina italiană din largul Libiei

Ei au fost nevoiți să plătească între 500 și 1.000 de euro pentru traversare, înainte de a fi duși pe o plajă și de a trebui să se îmbarce pe ambarcațiuni de pescuit mici sau în bărci pneumatice.

Potrivit ultimelor cifre ale Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), mai mult de 200.000 de migranți și de refugiați au sosit în Europa în acest an, traversând Marea Mediterană.