Persoanele care donează sânge nu vor beneficia de parcare gratuită în orice oraș din România. Proiectul a fost retras

Donatorii de sânge nu vor beneficia de parcare gratuită în orice oraș din România. Măsura era prevăzută într-un proiect de lege depus la Senat și avea drept scop creșterea numărului de donatori. Doar că proiectul a fost retras de inițiatori.

10 mai 2023, 12:35
Persoanele care donează sânge nu vor beneficia de parcare gratuită în orice oraș din România. Proiectul a fost retras

Un proiect de lege prin care se propunea modificarea Legii 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană a fost recent în Senat. Prin acest proiect se dorea introducerea unui stimulent pentru cei ce donează sânge, astfel încât numărul acestora, dar și cantitățile de sânge donat să crească.

Cresc tarifele pentru locurile de parcare din București. Mulți locuitori renunță din cauza prețurilor mari
“Persoanele care donează sânge de cel puţin două ori în decursul unui an calendaristic beneficiază de parcare gratuită în cadrul parcărilor publice de pe teritoriul României, timp de un an de la data efectuării celei de-a doua donări”, se arăta în proiect.

În prezent, donatorii de sânge beneficiază, potrivit HG 1.364/2006, de șapte tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă de la locul de muncă (în ziua donării) și decontarea cheltuielilor de transport în comun între localități (dacă nu sunt din localitate) sau abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun pe o perioadă de o lună, potrivit avocatnet.ro.

Doar că la puțină vreme de la apariție, inițiatorii au retras proiectul, ceea ce înseamnă că măsura nu va mai ajunge să se aplice.

Un român îi provoacă pe polițiștii locali care vânează amenzi de parcare: ”Să înceapă jocul!”