Persoanele care s-au pensionat anticipat între 2011 şi 2016 ar putea cere RECALCULAREA pensiei

Publicat: Joi, 13 Aprilie 2017 15:47 // Actualizat: Joi, 13 Aprilie 2017 15:47 // Sursa: romaniatv.net

Cei care s-au pensionat anticipat în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016, ar putea beneficia de recalcularea pensiei, urmând să nu li se mai reţină 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, ci să li se aplice prevederile legii mai favorabile, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

"Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parţial s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016, beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alineatului 4. Recalcularea pensiei se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidenţele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului", potrivit unui proiect de lege care modifică articolul 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, depus de deputaţii PSD Adrian Solomon şi Ioan Irinel Stativă.

Prevederile se aplică persoanelor care, până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, potrivit proiectului de lege.

Deputaţii PSD Adrian Solomon şi Ioan Irinel Stativă susţin că iniţiativa legislativă are ca scop eliminarea aplicării unui tratament diferenţiat beneficiarilor de pensii anticipate parţial şi evitarea încălcării principiului egalităţii de tratament între aceştia, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

Începând cu luna iunie a anului 2016, Legea 263/2010 a fost modificată prin eliminarea procentului de 0,75% aplicat cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, susţin iniţiatorii.

"De la data intrării în vigoare a noii reglementări, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului 2 (1) de la articolul 65, în forma în vigoare", se arată în expunerea de motive.

În prezent, pentru cei care s-au pensionat până la data de 14 iulie 2016, cuantumul pensiei anticipate parţiale rămâne în continuare diminuat prin aplicarea procentului de penalizare de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare până la împlinirea vârstei standard, în timp ce pentru persoanele pensionate după această dată, se aplică prevederile mai favorabile ale Legii nr. 142/2016, susţin iniţiatorii. Senatul este prima cameră sesizată.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
pensii pensii recalculate proiect pensii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
13 apr 18:16
Răspunde | Votează email 0 email
morfeu osiris
Si a zis Dumnezeu: "Sa fie danacu viorel, ca sa nu se mai inteleaga cu nicu viorel danacu!" Si asa a fost.

Si a zis Dumnezeu: "Sa fie fecale si diarie gigi becali, fiul lui atanase si alexandrina becali, cu fiicele sale,
teodora, alexandra si cristina, domiciliat in sos./bld. pipera tunari nr. 41!" Si asa a fost.

Si Dumnezeu nu se indoieste de creatia Sa si e bine ca e asa.
1
EUR
4.8079
RON
26 Feb
noapte 3 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H