Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile pot fi vaccinate anti-COVID în Etapa a II-a

După schimbarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, a fost actualizată lista persoanelor care se pot vaccina împotriva COVID-19 în etapa a II-a.

21 ian. 2021, 17:08
Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile pot fi vaccinate anti-COVID în Etapa a II-a
Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile pot fi vaccinate anti-COVID în Etapa a II-a

Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile aflate la domiciliu pot fi vaccinate anti-COVID-19 în cadrul Etapei a II-a de vaccinare, a anunţat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

„Reprezentanții direcțiilor de asistență socială din cadrul consiliilor locale întocmesc listele cu persoanele de la domiciliu aflate în această situație și care doresc să fie vaccinate, împreună cu asistenții personali ai acestora (dacă au) și cu membrii de familie care locuiesc în aceeași gospodărie”, precizează reprezentanţii CNCAV.

Totodată, medicii de familie care au în îngrijire persoane imobilizate sau nedeplasabile „vor colabora activ cu structurile de asistență socială, iar listele întocmite vor fi transmise cu celeritate nucleului de coordonare a campaniei de vaccinare de la nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI), respectiv al Centrului Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției (CMBCCI), în vederea demarării procesului de vaccinare”.

Nucleul de coordonare va stabili traseele, logistica și personalul necesare, pentru vaccinarea persoanelor de pe liste, atât persoanele imobilizate sau nedeplasabile aflate la domiciliu, cât și membrii de familie care locuiesc în aceeași gospodărie, prin următoarele modalități stabilite în funcție de disponibilitatea existentă la nivelul fiecărui județ:
* prin echipe de vaccinare mobile, care sunt parte a unor centre de vaccinare fixe;
* prin solicitarea echipajelor de consultații la domiciliu ale serviciilor de ambulanță, cu suplimentarea acestora, fără afectarea capacității operative.

De asemenea, centrele de dializă au obligația de a facilita accesul la vaccinarea împotriva COVID-19 pentru pacienții aflați în tratament.

Pentru îndeplinirea acestei obligații, centrele de dializă vor întreprinde următoarele măsuri:
* Managerii/coordonatorii centrelor de dializă desemnează responsabili cu vaccinarea împotriva COVID-19 a pacienților aflați în tratament;
* Personalul medical al centrelor de dializă va informa pacienții aflați în tratament despre beneficiile vaccinării împotriva COVID-l9 și despre riscurile nevaccinării, precum și de posibilitățile de acces la vaccinare;
* Pentru pacienții care doresc să se vaccineze, personalul desemnat din centrul de dializă va realiza programarea la vaccinare, în centrul / centrele de vaccinare din proximitatea centrului de dializă la care pacienții urmează tratamentul cronic, la care sunt arondați prin grija DSP județean/DSPMB.
* Vaccinarea pacienților se va realiza fie înainte, fie (preferabil) imediat după efectuarea ședinței de dializă, (astfel încât intervalul de timp de așteptare pentru vaccinare să fie redus la minimum); transportul persoanelor la centrele de vaccinare va fi asigurat prin mijloacele proprii ale centrului de dializă;
* Programarea pacienților se poate efectua conform procedurilor în vigoare, preferabil de către personalul medical din centrul de dializă pentru a se asigura respectarea arondării centrelor de dializă la centrele de vaccinare;
* În cazul în care personalul din centrul de dializă nu reușește programarea prin platforma de vaccinare, va comunica direct cu centrul de vaccinare și va transmite lista pacienților care se vaccinează cu 48 de ore înainte de ziua vaccinării; în această situație, pacienții dializați vor fi vaccinați fără programare și înregistrați direct in RENV;
* În baza listei de pacienți dializați, centrul de vaccinare va solicita suplimentarea numărului de doze de vaccin.

Atât persoanele imobilizate sau nedeplasabile, cât și persoanele dializate pot fi vaccinate anti-COVID-19 fără programare pe platformă și se înregistrează în RENV la momentul revenirii echipelor mobile de vaccinare în centrul de vaccinare fix sau imediat după vaccinare, după modelul persoanelor din instituții rezidențiale.

Citeşte şi: Lista persoanelor care se pot vaccina împotriva COVID-19 în etapa a II-a şi a III-a a fost modificată

 

Vârstnicii și persoanele vulnerabile vor avea prioritate la vaccinare

Guvernul a aprobat hotărârea de modificare a Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au transmis către echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) noile cerințe operaționale în baza cărora să fie modificată platforma de programare și posibilitatea de implementare a unor noi funcționalități, care să prioritizeze vârstnicii și persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esențiale și 75% persoanelor vulnerabile.

Pentru persoanele înscrise de angajator în platforma de programare la vaccinare, în baza CUI sau CIF, numărul programărilor nu va putea depăși 25% din cele disponibile zilnic, iar cei înscriși se vor autentifica individual pe baza CNP-ului. După atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajați în ziua respectivă, iar celelalte locuri vor putea fi ocupate de către persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu dizabilități, precum și de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea și în etapa a II-a.

 

Guvernul vrea ca două milioane de persoane să fie vaccinate anti-COVID-19 până în 29 martie

Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri că Guvernul vrea ca două milioane de persoane să fie vaccinate anti-COVID-19 până la sfârşitul lunii martie. Şeful Executivului a explicat că România a cumpărat deja dozele necesare pentru imunizarea a 70% din populaţie.

„Ştim foarte clar. Sunt 2,4 milioane de vaccinuri de la Pfizer care vin până în 29 martie. Acestea sunt clare. Asta înseamnă că un milion şi ceva de persoane vor avea până atunci cele două doze de vaccin, dar în planul iniţial avem şi Moderna care trebuie să vină cu încă 400.000. Mai este şi AstraZeneca.

Sunt pregătiţi cu centrele de vaccinare ca să ajungem până la 150.000 de vaccinuri pe zi. Totul depinde de cum primim aceste vaccinuri. În acest moment vom ajunge la 220.000 de doze săptămânal din luna februarie”, a precizat Florin Cîţu, după şedinţa de Guvern.


loading...