Pesta porcină africană, confirmată la patru mistreţi morţi din judeţul Constanţa

Noi cazuri de pestă porcină africană au fost confirmate la patru mistreţi găsiţi morţi în zona unui fond de vânătoare din judeţul Constanţa. Autorităţile urmează să prindă toţi mistreţii din zona afectată şi să interzică circulaţia cu animalele domestice în acel perimetru.

05 feb. 2019, 15:35
Pesta porcină africană, confirmată la patru mistreţi morţi din judeţul Constanţa

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Constanţa, pesta porcină africană a fost confirmată la patru mistreţi morţi, găsiţi la sfârşitul săptămânii trecute în zona fondului de vânătoare numărul 8 Decebal.

Astfel, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Prefectura Constanţa au decis mai multe măsuri în urma acestei confirmări, care se vor aplica pe o rază de 13 kilometri (opt kilometri fiind zona infectată şi încă cinci kilometri o zonă tampon).

Una dintre măsuri este prinderea integrală a mistreţilor din zonă, prin metode de vânătoare, cu personal silvic, vânători autorizaţi şi personal abilitat, iar o alta examinarea de către medicii veterinari abilitaţi a mistreţilor sacrificaţi sau găsiţi morţi şi recoltarea de probe.

Alte măsuri luate de autorităţi: îngroparea sau arderea porcilor respectivi, sub supraveghere oficială sanitar-veterinară, interzicerea circulaţiei cu animalele domestice în zona respectivă, dezinfectarea maşinilor agricole cu care se lucrează în zonă, de către proprietar/utilizator, igienizarea şi dezinfecţia corespunzătoare pentru persoanele care intra în contact cu mistreţii şi la exploataţiile din zona afectată.

De asemenea, cetăţenii din zonă vor fi informaţi asupra măsurilor de siguranţă care se impun în perioada următoare, cum ar fi restricţionarea prezenţei persoanelor neautorizate şi a animalelor domestice în pădurile din zonă, ţinerea porcilor din exploataţii/gospodarii, de către proprietarii animalelor, în adăposturile lor sau locuri unde pot fi izolaţi de porcii mistreţi.

Până în prezent, în judeţul Constanţa au fost confirmate 91 de focare de peste porcină africană în gospodăriile populaţiei şi cinci cazuri la mistreţi.


loading...