Peste 1.000 de activişti PES au cerut la Craiova eliminarea restricţiilor de vârstă pentru candidatura la o funcţie publică

Nemulțumiți de restricțiile privind vârsta minimă pentru a putea candida la o funcție publică, cei peste 1000 de activiști reuniți, sâmbătă, la Craiova, la Forumul PES activists România, au cerut demararea unei campanii pentru modificarea legii care impune aceste limitări.

17 sept. 2016, 11:59
Peste 1.000 de activişti PES au cerut la Craiova eliminarea restricţiilor de vârstă pentru candidatura la o funcţie publică

Europarlamentarul Victor Negrescu, inițiator al campaniei #fărăbariere și președinte-coordonator național al PES actvists România, consideră că eliminarea restricțiilor de vârstă este necesară pentru societatea noastră, deoarece va duce la creșterea participării civice a tinerilor, la creșterea accesului acestora la funcții publice, precum și la atragerea de oameni noi în politica românească.

Astfel, campania își propune inițierea unei acțiuni de strângere de semnături pentru modificarea articolului 4 din Legea 115/2015 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale și, ulterior, strângerea de semnături pentru modificarea articolului 37 din Constituția României.

Potrivit legii din România, deși se poate vota începând cu vârsta de 18 ani, există restricții importante privind vârsta minimă pentru ocuparea funcțiilor publice alese. Astfel, pentru a candida la funcția de consilier local, primar sau deputat este necesară vârsta de minim 23 de ani. Pentru a candida la funcția de senator este necesară vârsta de minim 33 de ani, iar pentru cea de Președinte al țării limita este de minim 35 de ani.