Peste 1.000 de semnături în 4 zile pentru ca elevii olimpici să primească burse de excelență. În continuare se oferă bani pentru cei cu medii sub 5

O petiție pentru ca elevii din loturile naționale olimpice să primească bursă de excelență a fost semnată de peste 1.000 de persoane în doar 4 zile de la lansarea ei. Între timp, printre elevii care ajung la fazele internaționale ale olimpiadelor, se numără și cei care au medii sub 5.
Alina Costache
28 ian. 2024, 00:21
Peste 1.000 de semnături în 4 zile pentru ca elevii olimpici să primească burse de excelență. În continuare se oferă bani pentru cei cu medii sub 5
Peste 1.000 de semnături în 4 zile pentru ca elevii olimpici să primească burse de excelență. În continuare se oferă bani pentru cei cu medii sub 5

Petiția care prevede acordarea de burse de excelență elevilor olimpici, chiar și celor care ajung la etapele internaționale, dar nu primesc nicio medalie, a fost semnată de peste 1.000 de persoane. La burse de merit se încadrează și primii 30% elevi din clasele lor după medii, cum ar fi peste 8.500 de elevi cu medii sub 5 din toată țara.

Citește și: Numărul burselor de merit, redus aproape la jumătate din anul școlar 2024 – 2025. Apare un nou tip de bursă școlară. Ce criterii vrea să introducă ministrul Educației

Mii de semnături pentru ca elevii olimpici să primească burse de excelență

Inițiatorii petiției mai cer și ca elevii care obțin mențiuni la olimpiadele școlare naționale să primească burse de excelență, pe metodologia actuală neavând dreptul la bursă decât pentru premiile I, II și III la olimpiade naționale și premiul I la concursuri naționale.

Altă cerință este „să beneficieze de burse de merit toți elevii care au obținut premiul I la concursurile școlare naționale recunoscute de Ministerul Educației indiferent de școlile de proveniență”.

Atât elevii din Loturile naționale, cât și cei care obțin mențiuni la olimpiadele naționale, sunt elevi care depun eforturi deosebite pentru aceste rezultate, rezultate ce vin doar în urma unei munci continue și susținute. Această ”recompensă”, fără a fi de o valoare exagerată, nu ar face decât să aducă o mică recunoaștere a muncii depuse de ei și i-ar impulsiona în aprofundarea materiei spre a obține rezultate din ce în ce mai bune”, scriu inițiatorii în textul petiției, lansată pe 23 ianuarie.

Din 2023, niciun elev din loturile de pregătire pentru olimpiadele internaționale nu mai primește bursă de merit, potrivit metodologiei stabilite prin ordin de ministrul Educației, Ligia Deca. Aceștia au fost eliminați dintre beneficiarii bursei, deși anul trecut școlar ei primeau bursă de performanță pentru încurajarea pregătirii la competiții – cea mai mare bursă școlară prevăzută de lege.

Recent, s-a decis ca elevii olimpici internaționali, care nu obțin premiul I, II sau III la olimpiadele internaționale, să primească bursă de merit, conform legii învățământului Deca-Iohannis.

Aceeași lege prevede ca toți cei care sunt în primii 30% dintre elevii din fiecare clasă, indiferent de medie, să primească bursă de merit. Această decizie a fost explicată de Ligia Deca: „Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă”.

Ata înseamnă că mulți elevi cu medii sub 5 vor lua bursă de merit, la fel ca olimpicii internaționali. Aceste burse se dau pe întreg anul școlar, chiar dacă elevii în cauză chiulesc de la ore masiv.

Există peste 8.000 de elevi cu medii sub 5 care primesc bursă de merit, fiind printre primii 30% din clasa lor după performanțele școlare, criteriu impus de metodologia de acordare. Peste 130 de elevi din penitenciare au primit și ei la timp bursele, arată date de la Administrația Națională a Penitenciarelor pentru Edupedu.ro.

În același timp, elevii olimpici național sau international de la școlile private încă nu au primit niciun ban bursă de excelență olimpică, la care au dreptul prin legea educației în învățământul preuniversitar.

În privința burselor școlare, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat cel mai recent luni, 15 ianuarie, în Prahova, că este nevoie de modificarea Legii învățământului preuniversitar: „Schimbările pe care le-am gândit până acum vor fi făcute publice, pentru că vom scoate în dezbatere publică întreg pachetul legislativ. Este nevoie de o modificare legislativă în legea primară și este nevoie de o modificare de metodologie”. Modificările se vor aplica de anul școlar viitor, printre care și un nou tip de bursă, cel de „reziliență”.

La sfârșitul anului trecut, ministrul Educației anunța prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit, care va fi condiționată și de numărul de absențe, nu doar de nota la purtare, precum și bursa de reziliență acordată în funcție de medie, absențe și nota la purtare, pentru anul școlar 2024-2025.

Citește și: Burse studenţi 2024. Cum se obţine bursa specială de 13.500 de euro

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!