Peste 1,5 miliarde de oameni riscă să-şi piardă locurile de muncă din cauza COVID-19. Date alarmante prezentate de ONU

Aproximativ 1,6 miliarde de persoane angajate în economia informală - ceea ce reprezintă aproape jumătate din forța de muncă globală - și-ar putea vedea traiul distrus din cauza scăderii continue a orelor de muncă, provocate de blocajele impuse pentru a stopa răspândirea COVID-19, a avertizat miercuri, într-un comunicat, Organizația Internațională a Muncii (OIM).

29 apr. 2020, 14:37
Peste 1,5 miliarde de oameni riscă să-şi piardă locurile de muncă din cauza COVID-19. Date alarmante prezentate de ONU

Între timp, peste 430 de milioane de întreprinderi din sectoarele afectate, cum ar fi vânzarea cu amănuntul și producție riscă să sufere „perturbări grave” din cauza restricţiilor generate de pandemia COVID-19, a adăugat agenția ONU.

Citeşte şi Ce categorii de pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus prezintă cel mai mare risc de deces

Directorul general al OIM, Guy Ryder, a spus că pe măsură ce restricţiile se menţin şi creşte criza locurilor de muncă, nevoia de a proteja lucrătorii cei mai vulnerabili din lume devine și mai urgentă. „Pentru milioane de lucrători, niciun venit înseamnă lipsa mâncării, nicio securitate și niciun viitor. Milioane de afaceri din întreaga lume abia respiră. Oamenii nu au economii sau acces la un credit„, a spus acesta. „Acestea sunt adevăratele fețe ale lumii muncii. Dacă nu îi ajutăm acum, vor pieri pur și simplu„, mai avertizează Guy Ryder.

Scăderea veniturilor

Rezultatele analizei agenţiei ONU au apărut miercuri, în ediția a treia a Monitorului OIM: COVID-19 și lumea muncii. La nivel global, există aproximativ 3,3 miliarde de lucrători. Două miliarde au locuri de muncă în economia informală, aceştia fiind cei mai vulnerabili lucrători de pe piața muncii. Din cauza blocajelor sau din cauza faptului că lucrează în sectoare afectate, acești muncitori au înregistrat o scădere a veniturilor de 60% în prima lună a crizei generată de noul coronavirus, potrivit estimărilor. Aceasta se traduce printr-un declin de peste 80% în Africa și America, 70% în Europa și Asia Centrală și 21,6% în Asia și Pacific.

Agenția ONU a mai estimat că, în comparaţie cu nivelurile anterioare crizei, va exista o scădere de 10,5% a orelor de lucru în acest al doilea trimestru (T2) al anului, echivalentul a 305 milioane de locuri de muncă cu normă întreagă. Proiecțiile anterioare situau datele la 6,7% sau 195 milioane de lucrători cu normă întreagă, astfel că situaţia este mai gravă decât se credea.