Peste 1.800 de migranţi au fost salvaţi din mare, în largul Libiei. Au fost scoase din apă şi două cadavre

Mai mult de 1.800 de migranți au fost salvați de marți în largul coastelor Libiei și două corpuri au fost recuperate, a anunțat miercuri Garda de Coastă italiană, în timp ce alte operațiuni de salvare se aflau în curs de desfășurare.

16 mart. 2016, 17:33
Peste 1.800 de migranţi au fost salvaţi din mare, în largul Libiei. Au fost scoase din apă şi două cadavre

După mai multe săptămâni de calm relativ în sudul Mediteranei, 951 migranți au fost salvați marți, dintre care 615 de Marina germană, a explicat Garda de Coastă italiană, care coordonează toate aceste operațiuni de la Roma. Migranții luați la bordul navei germane ‘Frankfurt-am-Main’ urmau să sosească la începutul după-amiezii în portul italian Pozzallo, potrivit Marinei germane.

Miercuri dimineață, o navă a Gărzii de Coastă italiene a salvat circa 750 de migranți aflați la bordul a șase ambarcațiuni, unde au fost de asemenea găsite două cadavre. Cauza acestor decese nu a fost precizată, însă paza de coastă amintește cu regularitate condițiile precare în care sunt transportați migranții, deja slăbiți de condițiile mizere din Libia, înghesuiți în ambarcațiuni improvizate și deseori asfixiați de gazele de motor.

Citeşte şi Trei migranţi afgani, inclusiv o gravidă, au murit înecaţi traversând un râu ca să ajungă în Macedonia

Totodată, Marina italiană a anunțat pe Twitter că a salvat 130 de migranți miercuri dimineața și a realizat operațiuni de salvare pe cel puțin alte trei ambarcațiuni cu probleme.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), circa 9.500 de migranți au sosit pe mare în Italia de la începutul acestui an, în timp ce peste 143.000 au traversat Marea Egee dintre Turcia către Grecia. Media sosirilor în Italia a fost de 465 de migranți pe zi în 2014 și de 440 în 2015.

Libia este cuprinsă de haos de la înlăturarea lui Muammar Gaddafi în 2011. De această instabilitate profită traficanții de ființe umane și mii de migranți au încercat să ajungă din Libia în Europa, distanța până la țărmurile italiene fiind de circa 300 de kilometri.