Peste 10.000 de oameni pe Arena Naţională pentru a învăţa cum se fac manevrele de resuscitare

Românii au demonstrat că le pasă de viața lor și de cea a semenilor. 10.175 de persoane au participat sâmbătă, 28 mai 2016, pe Arena Națională din București la cea mai mare lecție de resuscitare desfășurată vreodată în România.

31 mai 2016, 14:14
Peste 10.000 de oameni pe Arena Naţională pentru a învăţa cum se fac manevrele de resuscitare

Arena Națională a început să prindă „viață” începând cu ora 15.00, când grupuri-grupuri de oameni au început să vină la cursul-record. Reprezentanți ai Serviciilor de Ambulanță din toată țara, cu steaguri și multă energie, grupuri de elevi, familii cu copii, pensionari, oameni care se înscriseseră la eveniment, oameni care au aflat pe ultima sută de metri de lecția de resuscitare, toți au așteptat cu sufletul la gură semnalul de start. Peste 1000 de oameni, personal medical al Serviciilor de Ambulanță Județene si personal medical și voluntari ai Serviciului de Ambulanță București-Ilfov au fost alături de organizatori, susținând o acțiune unică în România: 10.175 de persoane pregătite în tehnici de resuscitare, în același timp.

Puțin după ora 17.30, coordonatorii le-au arătat cursanților cum se face corect o resuscitare cardio-pulmonară. Apoi, fiecare persoană a aplicat pe un manechin procedura învățată: verificarea stării de conștiență, compresii și ventilații, manevre atât de importante pentru salvarea unei vieți.

„Resuscitarea e un lucru pe care ar trebui să îl ştie fiecare. Absolut fiecare. E un lucru simplu, dar toata lumea trebuie să ştie aceste lucruri simple. Le mulțumesc tututor celor care au răspuns la apelul nostru. Sunt campioni”, a spus președintele SSB, dr. Cristian Grasu.

„După acest curs, avem 10.175 de oameni care știu să execute corect manevrele salvatoare de vieți şi nu numai. Acesta este cel mai important lucru”, a declarat managerul SABIF, dr. Alis Grasu.

Recordul naţional stabilit sâmbătă este apropiat de cel înregistrat în Germania, în 2013, când 11.843 de persoane au învățat să facă resuscitare. Românii nu au reușit să intre de această dată în Cartea Recordurilor, ei rămânând cu performanța atestată de Guinness World Records în 2011, când 7.402 români au învățat simultan cum să acorde primul ajutor.

Diplomele de participare la curs se vor elibera in zilele viitoare pe baza biletului de intrare la eveniment. Toți participanții înscriși pe www.recordpentruviata.ro înainte de eveniment, vor primi instrucțiuni în vederea intrării în posesia diplomelor de participare la eveniment.

Până la ora 17.30, programul artistic al evenimentului a fost susținut de Mihai Popistașu, Daniel Lazăr, Veran Zorilă, Florin Grigore și Silviu Alexandru Mihăila. Prezentatorul și sufletul evenimentului a fost Cabral, un voluntar activ al Asociației Societatea de Salvare București și al Serviciului de Ambulanță București Ilfov.

Evenimentul „Record pentru viață – 110 ani de salvare a vieții” a fost organizat de Societatea de Salvare București (SSB) și Serviciul de Ambulanță București Ilfov (SABIF). Salvatorii de vieți au marcat astfel, într-un mod inedit, aniversarea SABIF, care anul acesta împlinește 110 ani de existență.

Evenimentul a putut fi organizat cu susținerea sponsorilor City Insurance, Nescafe Alegria, La Maison, Environ și Banca Transilvania. Partenerii evenimentului au fost Centrele de Excelență în Cardiologie Ares, Universitatea București, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Institutul Medico Militar, Primăria Generală, ALPAB, UTI, Sanitas, Școala Postliceală FEG, Wise Advertising, White Star Communications, Supercom, DEV51, ITC Experts, E-day.ro, 5 O’clock, BW Photo Booth, Print division, Conectys, Save, Carrefour, Omniasig, Goprint, Borsec, Sorste, Premier Catering&Events, RATB, vola.ro, Romanian Bookmakers, Clubul Sportiv Triumf, Proedus.