Peste 10% dintre români suferă de această boală nemiloasă! Risc IMENS în cazul infectării cu COVID

Peste 10% dintre români suferă de diabet, fiind mult mai vulnerabili în fața coronavirusului. Un specialist a vorbit despre această boală și despre cum poate fi prevenită.

11 mart. 2021, 12:31
Peste 10% dintre români suferă de această boală nemiloasă! Risc IMENS în cazul infectării cu COVID

Peste 10% dintre români suferă de această boală nemiloasă! În 2021 se fac 100 de ani de la descoperirea insulinei, tratamentul minune care a ajutat milione de persoane bolnave de diabet. În anul 1922, un tânăr de 14 ani cu diabet de tip 1 a fost prima persoană care a primit doza de insulină.

Conform datelor oficiale, în total sunt peste 371 de milioane de bolnavi de diabet, iar în România unul din 10 pacienți suferă de această boală.

Doctorul Doina Catrinoiu, medic primar specializarea Diabet, Nutriție și boli metabolice, susține că pandemia de coronavirus a evidențiat gravitatea bolilor cronice, inclusiv a diabetului și a tras un semnal de alarmă în lume. Conform medicului, pacienții bolnavi de diabet au riscul cel mai mare de a se infecta cu coronavirus.  De asemenea, la pacienții cu echilibru metabolic slab, rata de deces este foarte mare.

Citește și: Ministerul Sănătății, anunţ pentru bolnavii cu diabet: Această categorie se poate vaccina împotriva COVID. Ce trebuie să facă diabeticii după administrarea dozei

Peste 10% dintre români suferă de această boală nemiloasă! Prevenția este cea mai importantă în rândul pacienților cu boli cronice deoarece este singura care ține sub control boala.

”Cu privire la prevenție, o măsură foarte importantă este implementarea Registrului pacienților, pentru că va ajuta să înțelegem mai bine datele din diabet, precum numărul de pacienți, ce nevoi au, care sunt complicațiile asociate. La eveniment a participat și Ionuț Drăgan, pacient cu diabet de 25 de ani și fondatorul asociației Sport & Diabetes, care a povestit experiența sa din această perioadă și cum a reușit să-și țină boala sub control dar și să-și continue antrenamentele. Ionuț este unul dintre cicilștii care concurează sub motto-ul Changing Diabetes, un exemplu că pacienții cu diabet pot face performațe extraordinare”, susține medicul.

Citește și: O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca ajunge în România