Peste 150 de persoane care locuiesc ilegal într-un bloc, evacuate. Clădirea, demolată pentru o parcare supraterană

Peste 150 de persoane, din care câteva zeci de copii, care locuiesc fără forme legale într-un bloc din Alba Iulia, cunoscut sub numele de "G2- Turturica", sunt evacuate marți, sub supravegherea jandarmilor și a polițiștilor locali, după ce instanțele de judecată au dat câștig de cauză autorităților locale, clădirea urmând să fie demolată.

10 oct. 2017, 10:26
Peste 150 de persoane care locuiesc ilegal într-un bloc, evacuate. Clădirea, demolată pentru o parcare supraterană

Nu mai putem fi nepăsători față de o situație care dezavantajează pe oricine, indiferent că e locatar, vecin sau simplu albaiulian. Dacă toleranța, milostenia, respectul înseamnă să trăiești într-un bloc ca la subsolul lui, eu zic că e totul prost înțeles„, a declarat, săptămâna trecută, primarul Mircea Hava, atunci când s-a anunțat că evacuarea va fi pusă în practică săptămâna aceasta.

Edilul a susținut atunci că „acei oameni care trăiesc acolo își fac mai mult rău decât bine, lor și copiilor, prin mizeria la care se supun” și, de asemenea, că „G2 nu mai poate fi o casă pentru absolut nimeni„.

Mircea Hava a opinat, la vremea respectivă, că evacuarea nu are „nici un substrat de discriminare, ci de normalizare”.

În final, blocul va fi dărâmat și în locul său va fi construită, cel mai probabil, o parcare supraterană, a declarat marți, pentru AGERPRES, viceprimarul Gabriel Pleșa.

El a menționat că cele 33 de familii care dețin proprietăți cu acte în regulă în blocul în cauză vor fi despăgubite.

Proprietarii rămân deocamdată, până se termină evaluarea fiecărui apartament. Ei vor fi despăgubiți„, a declarat viceprimarul.

În rest, cei care nu au unde să meargă pot sta la adăpostul social din apropierea gării, iar copiii să fie instituționalizați, cu acordul părinților, adăugat Pleșa.

Vor fi până în 50 de oameni care chiar nu au soluție. În schimb, temporar îi putem primi la adăpostul de la gară. Pentru copiii sub 3 ani, am propus asistență maternală„, a mai precizat Gabriel Pleșa.

Demersul autorităților locale a început în urmă cu peste un an, fiind emise 71 de sentințe de evacuare, cu titlu executoriu.

Potrivit reprezentanților Primăriei, în „Turturica” locuiesc 59 de copii, dintre care 39, proveniți din 22 de familii, prezintă situație de risc.

Direcția specializată din cadrul Primăriei a sesizat DGASPC Alba în vederea identificării unor soluții temporare de acomodare. În cazul a 13 copii s-a propus instituționalizarea, dat fiind faptul că aceștia se plasează într-o condiție precară de calitate a vieții rezultată, în mare parte, din modul în care adulții înțeleg să-și gestioneze viața. Evaluarea adulților indică următoarele aspecte: 23 de familii au venituri rezultate dintr-o formă de angajare, 4 familii au declarat că mai au altă proprietate sau chirie, iar 5 persoane se regăsesc în alte categorii. Din fericire, se constată un număr redus de persoane cu handicap (3) pentru care se vor găsi soluții optime, inclusiv prin propunere de instituționalizare. De asemenea, conform normelor de încadrare în vigoare, s-au identificat 6 persoane cu vârsta între 60-65 de ani„, se menționează într-un comunicat al Primăriei Alba Iulia.

Despre un număr de 16 persoane nu se mai cunoaște nimic, practic aceștia părăsind deja, fără o destinație precizată, spațiile ocupate abuziv, iar despre 24 de persoane s-a desemnat, ca probabilă, posibilitatea ca acestea să fi părăsit țara.

Blocul în cauză este situat în cartierul Cetate, într-una din cele mai aglomerate zone din Alba Iulia, la câteva sute de metri de Spitalul Județean de Urgență.

Citeşte şi Bloc evacuat din cauza riscului de prăbuşire: Sub clădire s-a format o gaură de peste 4 metri adâncime