Peste 200 de cadre medicale vor fi instruite la centre de prestigiu din Europa

Peste 200 de cadre medicale, medici şi asistente medicale, vor beneficia de o înaltă calificare la centre de prestigiu din Europa, în cadrul unui proiect al Academiei de Ştiinţe Medicale, în care Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş este partener.

14 nov. 2014, 17:19
Peste 200 de cadre medicale vor fi instruite la centre de prestigiu din Europa

„Proiectul care ne va aduce cea mai mare dezvoltare este cel finanţat pe POSDRU pe cardiologie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică care va presupune formarea unui grup ţintă de minim 200 de cadre medicale, medici şi asistenţi medicali, implicaţi în activitatea de rezolvare a problemelor malformaţiilor cardiovasculare la copii. Acest proiect va asigura formarea a cel puţin şase echipe de specialişti în rezolvarea patologiei specifice”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Klara Brânzaniuc, şefa IBCvT Târgu Mureş.

Potrivit acesteia, cele şase echipe vor fi specializate pe cardiologie pediatrică, pe chirurgia cardiovasculară pediatrică, ATI pe chirurgia cardiovasculară pediatrică, cardiologie intervenţională, neonatologie, electrofiziologia la copii şi diagnostic. ‘Proiectul aduce ceva extraordinar – o resursă umană formată în centre europene de prestigiu, care vor deveni formatori. Prin acesta se vor asigura cheltuielile materiale, cele mai moderne tehnologii de tratament, achiziţionăm device-uri etc.’, a spus Klara Brânzaniuc.

Un alt proiect depus, în care IBCvT este partener al Academiei de Ştiinţe Medicale, este şi cel pe POS CCE de creştere a capacităţii administrative pentru cercetare şi activitate medicală. În cadrul acestui proiect, IBCvT a aplicat pentru o temă cercetare în bolile vasculare, cardiovasculare şi cerebrovasculare, pentru că se doreşte acoperirea unei game largi în cercetarea medicală.

Proiectul va dura între 10 luni şi 1 an după care continuarea activităţii se va susţine din resursele proprii.

Klara Brânzaniuc a precizat că IBCvT Târgu Mureş va fi partener în trei mari proiecte: transplant, chirurgie cardiacă şi cardiologie pediatrică şi angiografie, în cadrul cărora va beneficia în total de 8 milioane de euro şi va avea o contribuţie proprie de 2%. În cadrul celui de-al treilea proiect, privind angiografele, IBCvT Târgu Mureş va primi un angiograf ultraperformant pentru explorări atât pentru domeniul de cardiologie, cât şi pentru chirurgie cardiacă şi chirurgie cardiacă pediatrică.