Peste 230 de kilograme de droguri au fost capturate în primele patru luni ale anului

Peste 230 de kilograme de droguri şi 23.600 de comprimate au fost confiscate în primele patru luni ale anului, fiind destructurate 37 de gupări infracţionale, formate din 317 persoane, potrivit Poliţiei Române.

02 iun. 2013, 15:42
Peste 230 de kilograme de droguri au fost capturate în primele patru luni ale anului

Poliţiştii de la structurile de combatere a criminalităţii organizate, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, au confiscat în primele patru luni ale anului 230,68 kilograme de droguri, dintre care 78,25 kilograme de stupefiante de mare risc şi 152,43 kilograme de droguri risc, precum şi 23.652 de comprimate, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române remis, duminică, agenţiei Mediafax.

De asemenea, au fost confiscate sume importante din bani, respectiv 55.180 de euro, 3.648 de dolari şi 94.483.000 de lei, precum şi 12 arme de foc şi alte bunuri în valoare de peste 15,2 milioane de lei. Magistraţii au dispus indisponibilizarea a şase imobile şi a 23 de autoturisme.

Având în vedere caracterul preponderent transnaţional al infracţiunilor de crimă organizată, poliţiştii antidrog au colaborat cu omologii din celelalte ţări. Aproape 160 de solicitări de date şi informaţii au fost transmise patenerilor străini şi peste 290 de solicitări primite de la aceştia au fost verificate de poliţiştii români.

Una dintre acţiuni a avut loc în 18 ianuarie, aproape 12 kilograme de canabis, în valoare de aproximativ 600.000 de lei, fiind ridicate în urma a trei percheziţii în Arad şi a unui flagrant. Trei persoane, cu vârste între 31 şi 34 de ani, au fost puse sub acuzare în acest caz, pentru trafic de droguri de risc şi trafic internaţional de droguri de risc.

La începutul lunii februarie au fost făcute opt percheziţii în Râmnicu Vâlcea şi trei în Constanţa, la locuinţele a cinci persoane, cu vârste cuprinse între 28 şi 31 de ani, care comercializau substanţe de tip etnobotanic. Anchetatorii au găsit la percheziţii aproximativ 1.160 de grame de substanţe cu efecte psihoactive, incluse în clasa cannabinoizilor sintetici. În urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada 2012-2013, membrii grupării au procurat, în sistem en-gross, substanţe cu efecte psihoactive, atât din ţară, cât şi din Portugalia. Substanţele au fost porţionate şi apoi vândute de membrii grupării într-un punct de lucru al unei societăţii comerciale şi la domiciliile acestora. Cei cinci membri ai grupării au fost puşi sub acuzare pentru efectuare cu intenţie de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive despre care au pretins sau disimulat că sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege, cât şi pentru constituirea unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni.

În 25 februarie, în urma unei monitorizări de trei luni, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Braşov şi procurorii DIICOT au destructurat o grupare infracţională cu preocupări pe linia traficului internaţional de droguri. Cinci persoane, dintre care doi cetăţeni olandezi şi trei români, au fost atunci reţinuţi pentru 24 de ore. Cei doi cetăţeni olandezi, în vârstă de 55 şi, respectiv, 37 de ani, au fost prinşi în flagrant când vindeau 10.054 de comprimate de XTC, în valoare de aproximativ 100.000 de euro. Comprimatele urmau să fie cumpărate de două persoane din judeţul Prahova şi, respectiv, din municipiul Timişoara.

La 1 martie, peste 3.000 de fire de canabis şi aproximativ 30 de kilograme de canabis uscat au fost descoperite în urma mai multor percheziţii. Poliţiştii au descins atunci în cinci imobile din judeţul Arad, trei din Bucureşti şi una din Ilfov. Anchetatorii au stabilit că membrii grupului infracţional sunt cetăţeni vietnamezi, aceştia fiind suspectaţi că plantau, uscau şi prelucrau canabis, apoi vindeau drogurile în afara ţării. La percheziţii, în incinta unor hale care au aparţinut unor foste CAP-uri au fost depistate culturile de canabis.

În 27 martie, şase persoane suspectate că furnizau „cărăuşi” pentru grupări de trafic de droguri din America de Sud şi Asia au fost prinse de poliţiştii din Ploieşti şi procurorii DIICOT în urma unor percheziţii la locuinţele acestora. Anchetatorii au stabilit că grupul infracţional a fost constituit în 2012 pentru a racola persoane ce erau folosite la transporturi internaţionale de cocaină prin ingurgitare (600 – 700 de grame de persoană) sau disimulare în bagaje (de la 500 de grame la câteva kilograme). Gruparea avea conexiuni cu reţele internaţionale de traficanţi, cărora le trimiteau „cărăuşi”. Membrii grupării primeau pentru fiecare „cărăuş” sume de până la 3.000 de euro, în funcţie de cantitatea de drog şi traseul de trafic. Ruta cea mai des folosită era Brazilia (Sao Paolo) – Portugalia (Lisabona) – Spania (Valencia), iar o parte din transporturile internaţionale de droguri au fost efectuate pe relaţia Malaezia (Kuala Lumpur) – China (Shanghai) – Japonia (Tokio, Narita).

Din verificările efectuate a rezultat că membrii grupării au efectuat şi personal mai multe transporturi de droguri, primind în schimb sume cuprinse între 2.500 şi 5.000 de euro. De asemenea, aceştia erau implicaţi şi pe plan naţional în activităţi cu droguri de mare risc, având legături cu mai mulţi traficanţi şi consumatori, iar o parte din cantităţile de droguri traficate urmau să fie deturnate către România sau alte state sud-est europene. Anchetatorii români au cooperat în acest caz cu autorităţile din Portugalia şi Brazilia, pentru monitorizarea mai multor curieri racolaţi de membrii grupării şi trimişi în aceste ţări să transporte droguri. Cei şase membri ai grupării au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv.

În 22 aprilie a fost destructurată o altă grupare de trafic internaţional de heroină, constituit din şase persoane, cetăţeni români şi albanezi. Membrii grupării au organizat procurarea cantităţii de 25 de kilograme de heroină din Turcia, tranzitarea teritoriului României şi transportul drogurilor către Germania. Trei dintre suspecţi, cetăţeni români, au fost prinşi pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, drogurile fiind descoperite în portierele autoturismul cu care aceştia mergeau. Valoarea totală a celor 25 de kilograme de heroină, având puritate 80 la sută, este de 500.000 de euro.

În 26 aprilie au fost prinşi patru membri ai unei grupări care distribuia cocaină şi heroină în Bucureşti şi judeţul Ilfov. Anchetatorii au percheziţionat autoturismele liderului grupării şi locuinţele membrilor, fiind găsite aproximativ 400 de grame de heroină şi 15 grame de cocaină, sume de bani în lei şi valută, două cântare electronice şi o presă pentru ambalat drogurile.