Peste 3.700 de deţinuţi ar putea beneficia de graţiere, aproape jumătate cu pedepse sub 5 ani

Peste 3.700 de deținuți ar putea fi eliberați din penitenciare în baza criteriilor prevăzute de proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse, a anunțat joi Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).
Filip Stan
19 ian. 2017, 18:00
Peste 3.700 de deţinuţi ar putea beneficia de graţiere, aproape jumătate cu pedepse sub 5 ani

„Administrația Națională a Penitenciarelor a realizat o analiză a efectivelor de deținuți, rezultând următoarea situație: 1.625 persoane condamnate la pedeapsa închisorii de până la 5 ani inclusiv; 856 persoane condamnate la pedeapsa închisorii care au împlinit vârsta de 60 de ani; 14 femei însărcinate; 1.213 persoane care au în întreținere minori cu vârsta de până la 5 ani; 26 persoane diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale, din care 9 se află în custodia unităților penitenciare, iar restul beneficiază de întreruperea executării pedepsei privative de libertate”, se precizează într-un comunicat al ANP transmis Agerpres.

Conform aceleiași surse, o situație finală va putea fi realizată doar după analiza efectivă a dosarelor individuale în comisiile de specialitate și după aprobarea proiectului ordonanței de urgență.

ANP mai precizează că la data de 17 ianuarie existau în penitenciarele din România 27.559 de deținuți, în condițiile în care există 18.985 de locuri de cazare, capacitatea legală de deținere fiind calculată la o suprafață de 4 metri pătrați pentru fiecare deținut. În aceste condiții, indicele de ocupare este de 145,16%, existând un deficit de 8.574 locuri.

Cele mai aglomerate unități penitenciare sunt cele din Satu Mare (indice de ocupare 218,30%), Târgu Mureș (indice de ocupare 211,59%) și Ploiești (indice de ocupare 205,74%).

ANP mai arată că, potrivit datelor statistice deținute, rata de recidivă este de 38,27%.

„Problemele cu care se confruntă sistemul penitenciar sunt cauzate, în principal, de supraaglomerare, deficit de personal, infrastructură învechită, uzură și exploatare îndelungată a spațiilor existente. În vederea îmbunătățirii condițiilor de detenție, în perioada 2012-2016, în sistemul penitenciar, au fost create/modernizate 5.513 locuri de cazare, prin lucrări de reparații curente și investiții”, se mai menționează în comunicat.

Conform aceleiași surse, o problemă o reprezintă și deficitul de personal. În anul 2016 s-au înregistrat 7.940 de ieșiri din sistem, cele mai multe în urma pensionărilor, iar deficitul de personal a ajuns la 2.900 de persoane.

„În scopul suplinirii insuficienței de personal, în 2016, Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate, au organizat 144 de concursuri pentru ocuparea a 2.738 posturi de execuție și de conducere, atât din sursă internă, cât și din sursă externă”, mai precizează ANP.

Instituția mai anunță că, în perioada 2011-2016, au fost înregistrate 510 condamnări pronunțate de CEDO, prin care statul român a fost obligat la plata a 3.132.429 de euro și 10.000 de franci elvețieni.

„În ceea ce privește un eventual act normativ care privește instituția grațierii, apreciem că acesta poate contribui atât la diminuarea fenomenului de supraaglomerare din sistemul penitenciar, cât și la îmbunătățirea condițiilor de detenție și reducerea cheltuielilor bugetare cu întreținerea deținuților”, se mai menționează în comunicat.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Video. „Putin se pregătește să atace Polonia. O să o încaseze în cap”. Un general rus de rang înalt dezvăluie intențiile liderului de la Kremlin
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Fenomen periculos provocat de valul de caniculă care lovește România. Duminică se atinge un prag critic – avertisment pentru toți românii
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, biciuit de Meghan. Regele Charles știe tot
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Arde AFI: anunț de ULTIMA ORĂ despre victime. Ce s-a întâmplat cu oamenii care se aflau în mall
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă