Peste 34.000 de locuri promise de UE pentru refugiaţii din Africa şi Orientul Mijlociu

Țările din UE au promis aproximativ 34.400 de locuri pentru a primi refugiați direct din țări din Africa și Orientul Mijlociu, a anunțat miercuri Comisia Europeană la o zi după criticile vehemente ale ONU, relatează AFP.

15 nov. 2017, 18:30
Peste 34.000 de locuri promise de UE pentru refugiaţii din Africa şi Orientul Mijlociu

La sfârșitul lunii septembrie, executivul european a stabilit obiectivul de a primi în următorii doi ani „cel puțin 50.000” de refugiați aduși în special din taberele din Libia sau Niger, cu obiectivul de a oferi o alternativă „sigură și legală” la trecerea periculoasă a Mediteranei.

„Până în prezent, peste 34.400 de angajamente au fost primite din partea a 16 state membre”, a anunțat Comisia în prezentarea unei evaluări a politicii sale migratorii stabilite începând din 2015 pentru a face față creșterii drastice a sosirilor de migranți, mai întâi prin Turcia și apoi prin Mediterana centrală.

„Ieșim încet din situația de criză și gestionăm acum migrația într-un spirit de parteneriat și de responsabilitate împărtășită”, a afirmat comisarul pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, care consideră că acest principiu al „reinstalării” trebuie să devină ‘soluția preferată pentru a proteja cele mai vulnerabile persoane’.

Potrivit Agerpres, acest bilanț survine la o zi după criticile aspre adresate de Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Raiad Al Hussein, împotriva politicii de cooperare a UE cu Libia.

Denunțând deteriorarea condițiilor de detenție pentru migranți în Libia, el a calificat „inumană” politica UE de a ajuta gărzile de coastă libiene să intercepteze și să trimită înapoi migranții”.

„Nu acțiunea UE este cea care a creat sistemul inuman în Libia”, a răspuns Catherine Ray, purtătoare de cuvânt a diplomației europene, în cursul unei conferințe de presă, subliniind eforturile UE pentru a găsi ‘soluții constructive”.

„Vom continua activitatea noastră pe teren pentru a lupta împotriva traficanților (…) și a crea căile legale de trecere spre UE pentru cei care au nevoie de protecție internațională”, a adăugat ea.