Peste 365 milioane lei pentru fermierii afectaţi de secetă. Daea: Ne dorim ca aceste sume să îi ajute să își acopere o parte din cheltuieli

Peste 16.000 de fermieri afectaţi de seceta pedologică, pe o suprafaţă de circa 250.000 hectare de culturi înfiinţate în toamna anului 2021, vor beneficia de un ajutor de stat sub forma unui grant financiar în valoare de 365 de milioane de lei, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

17 nov. 2022, 13:26
Peste 365 milioane lei pentru fermierii afectaţi de secetă. Daea: Ne dorim ca aceste sume să îi ajute să își acopere o parte din cheltuieli

Peste 365 milioane de lei pentru fermierii afectați de seceta pedologică. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că în şedința Guvernului din 17 noiembrie 2022 a fost aprobată o Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică.

Astfel, se compensează parțial pierderile înregistrate de producătorii agricoli afectați de seceta pedologică accentuată manifestată în aproape toate regiunile agricole ale țării, pentru suprafețele agricole cultivate în toamna anului 2021.

Am încheiat procesul de evaluare, care a fost unul extrem de laborios din punct de vedere al constatării la fața locului și am reușit să asigurăm fondurile pentru sprijinul mult așteptat de fermierii afectați de seceta pedologică. Ne dorim ca aceste sume să îi ajute să își acopere o parte din cheltuieli și îi asigurăm că le suntem alături tot timpul, dar mai ales atunci când nevoia o cere”, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea.

Citeşte şi: Petre Daea a dat ordinul. Vești excelente pentru fermierii români, pe final de 2022

 

Peste 16.000 de fermieri afectaţi de seceta pedologică

În urma rezultatelor centralizării efectuate de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul MADR a informațiilor cuprinse în procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, a reieșit un număr de peste 16.000 de fermieri care au fost afectați de seceta pedologică și circa 250.000 ha de culturi înființate în toamna anului 2021 care au fost calamitate în grade diferite de afectare cuprinse între 30% și 100% pe areale agricole importante la nivel național.

Citeşte şi: Petre Daea anunţă despăgubiri de secetă de 1.500 de lei la hectar! Fermierii cer şi ei subvenţii pentru secetă

Grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor, a mai transmis Ministerul Agriculturii.