Peste 40 de mii de medici şi asistenţi au plecat din ţară în ultimii ani. Statul a pierdut miliarde de lei

Peste 40 de mii de medici şi asistenti au plecat din România în ultimii şase ani, conform datelor de la sindicate. Statul a pierdut astfel milioane de lei, bani folosiţi pentru formarea cadrelor medicale.

06 mart. 2017, 11:09
Peste 40 de mii de medici şi asistenţi au plecat din ţară în ultimii ani. Statul a pierdut miliarde de lei

Un număr extrem de mare al cadrelor medicale din România au ales să salveze vieţi în altă ţară. Potrivit datelor oficiale de la Sanitas, în perioada 2009-2015, au plecat din România peste 14 mii de medici.

Situaţia nu este roz nici în cazul asistenţilor medicali, au plecat de două ori mai mulţi decât medici, mai exact peste 28 de mii de asistenţi medicali au hotărât să îşi găsească locuri de muncă în afara ţării.

Odată cu exodul medicilor, statul român a pierdut toţi banii investiţi în pregătirea lor. Pentru un student la medicină, studiile pentru 6 ani costă 81.000 de mii de lei, iar specializarea costă undeva la 21 de mii de lei. Aşadar, iată, un total de peste 100 de mii de lei per student, iar pregătirea asistenţilor durează doi ani şi costă 6000 de lei.

În condţiile în care 14 mii de medici au plecat din România, înseamnă că statul a pierdut aproximativ 1, 42 de miliarde de lei. În cazul asistentilor, statul a pierdut pentru 28 de mii de asistenţi 144 de milioane de lei.

Citeşte şi Fără soluţii pentru a opri exodul medicilor. Peste 2.000 de medici cer anual avize pentru a pleca din ţară