Peste 50 de noi cazuri de rujeolă, confirmate în ultima săptămână

Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă în România raportate până vineri este de 9.289, cu 56 mai multe decât săptămâna trecută, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului de Sănătate Publică.

22 sept. 2017, 15:14
Peste 50 de noi cazuri de rujeolă, confirmate în ultima săptămână

Numărul deceselor din cauza rujeolei este de 34, această cifră fiind înregistrată şi săptămâna trecută, potrivit raportărilor săptămânale.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 22.09.2017 este 9.289, din care 34 de decese (nouă în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin, unul în judeţul Bihor, unul în judeţul Cluj, unul în judeţul Călăraşi, unul în judeţul Neamţ, unul în judeţul Satu Mare, unul în judeţul Vaslui, unul în judeţul Galaţi, unul în judeţul Mureş şi unul în Bucureşti)„, arată sursa citată.

Legea vaccinării a fost aprobată în luna august de către Guvern şi urmează să fie dezbătută în Parlament.

Potrivit proiectului Legii vaccinării, părinţii au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie, chiar dacă refuză vaccinarea copilului, caz în care riscă să fie audiaţi de Comisia judeţeană de vaccinare, în caz contrar amenzile ajungând şi la 10.000 de lei, potrivit proiectului Legii vaccinării.

Părinţii şi celelalte persoane responsabile de creşterea şi educarea copilului au următoarele obligaţii: a) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii; b) să se prezinte în cazul în care sunt convocaţi de Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a cea a Municipiului Bucureşti„, reiese din art.68 al proiectului pentru legea vaccinării.

Aceeaşi amendă ar putea fi primită şi de medicii de familie, care nu respectă prevederile legale, de exemplu, dacă nu oferă informaţii corecte părintelui sau dacă nu asigură confidenţialitatea.

Citeşte şi EPIDEMIE DE RUJEOLĂ. Un băieţel de 5 luni a murit