Peste 37.000 de păsări contaminate cu SALMONELLA, descoperite la o fermă de pui din România

Publicat: Vineri, 08 Martie 2013 14:17 // Actualizat: Vineri, 08 Martie 2013 15:00 // Sursa: RTV.net

Peste 37.000 de păsări contaminate cu Salmonella enteritidis au fost descoperite la o fermă de pui de către inspectorii ANSVSA.  Întregul efectiv a fost sacrificat, iar carnea rezultată a fost distrusă, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, fără a preciza însă despre ce fermă este vorba.

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare au descoperit la o fermă de pui, un efectiv de 37.000 de păsări, contaminat cu Salmonella enteritidis.

Imediat, inspectorii sanitari veterinari au dispus sacrificarea întregului efectiv, şi carnea rezultată, în cantitate de 53 de tone, a fost distrusă.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în ferma respectivă s-au luat măsuri de curăţenie şi dezinfecţie, ulterior urmând a fi recoltate probe pentru verificarea eficienţei dezinfecţiei.

"Repopularea cu păsări se va face numai în momentul în care analizele de laborator vor arăta că nu mai există pericol de contaminare", se arată în comunicat, fără a se preciza despre ce fermă este vorba.

Inspectorii ANSVSA au descoperit lotul de pui contaminat  cu ocazia verificărilor realizate în cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice - boli transmisibile de la animale la om.

Începând cu anul 2007, ANSVSA are implementat un program de control al Salmonelelor (agenţi patogeni care pot afecta grav sănătatea omului) în efectivele de păsări din România. Acest program este aprobat şi verificat anual de către Comisia Europeană.

Înainte de a fi abatorizate, toate efectivele de pui de carne sunt verificate pentru a preîntâmpina o eventuală infecţie cu Salmonella, iar sacrificarea păsărilor este permisă numai după ce buletinele de analiză dovedesc lipsa oricărui pericol pentru sănătatea publică, a precizat ANSVSA.

Infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apa infectată.

Simptomele cele mai frecvente sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi voma. Aceste simptome încep să-şi facă apariţia de obicei la 12-72 de ore după ingerarea alimentului contaminat.

Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care da simptome mult mai grave, printre care şi febra enterică.

loading...
7 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
12 mar 12:31
Votează email 0 email
...după ce buletinele de analiză dovedesc lipsa oricărui pericol pentru sănătatea publică, a precizat ANSVSA. Citeste mai mult pe RTV.NET
Comments: 0...
11 mar 18:18
...pentru a împiedica pătrunderea pe piaţă a unor produse alimentare care pot pune în pericol sănătatea publică. Peste 37.000 de păsări contaminate cu SALMONELLA, descoperite la o fermă de pui din România   ...
08 mar 15:23
Votează email 0 email
...ce buletinele de analiză dovedesc lipsa oricărui pericol pentru sănătatea publică, a precizat ANSVSA. Citeste mai mult pe RTV.NET ...
08 mar 15:14
.../> … Read article here:   Peste 37.000 de păsări contaminate cu SALMONELLA, descoperite la o fermă de pui din România Tags: ...
08 mar 14:52
...păsări contaminate cu Salmonella enteritidis au fost descoperite la o fermă de pui de către inspectorii ANSVSA. Citește mai departe… google_ad_client = "pub-9186366586995951"; google_ad_width...
08 mar 14:45
...Peste 37.000 de păsări contaminate cu Salmonella enteritidis au fost descoperite la o fermă de pui de către inspectorii ANSVSA. Citește mai departe…. Citeste toata stirea Peste 37.000 de păsări contaminate cu SALMONELLA, descoperite la o fermă de pui din România la ...
08 mar 14:33
Răspunde | Votează email 1 email
Raluca
De azi sunt lacto-vegetariana, macar pana imi pot procura singura hrana din gradina si din propria curte (pe care momentan n-o am)... Romania e o tara in care pur si simplu nu poti avea incredere in mizeriile de pe rafturi.
1
EUR
4.8378
RON
04 Jul
noapte 22 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H