Peste 500 de mailuri cu aceeaşi parolă în cadrul votului electronic pentru şefia USR

Votul electronic la alegerile pentru şefia USR a fist problematic, potrivit unui raport intern al partidului. Înainte de startul alegerilor, la filiala USR Iași s-a cerut schimbarea a 516 mailuri despre care comisia internă a ridcat suspiciuni.

06 sept. 2019, 13:39
Peste 500 de mailuri cu aceeaşi parolă în cadrul votului electronic pentru şefia USR

Dan Barna a fost ales președintele USR pentru un nou mandat, prin vot electronic, arată un comunicat de presă al partidului. În cadrul scrutinului on-line, desfășurat în perioada 1-5 septembrie, au votat 9.314 membri ai formațiunii, iar Barna a obținut 6.097 din voturi, însemnând 65.75%. Cosette Chichirău și Alexandru Surcel, contracandidații lui Dan Barna, au obținut 2.907 (31.35%) și respectiv 269 (2.90%) dintre voturilor membrilor USR.

Un Raport al Comisiei pentru organizarea alegerilor pentru președinția USR asupra problemelor semnalate în privința procesului de votare din județul Iași arată că pe 2 septembrie „Ștefan Tănasă coordonatorul de urnă mobilă al filialei Iași trimite mail către SG prin care cere modificare în registrul electoral pentru 516 adrese de mail. Filiala județeană a cerut schimbarea a 516 mailuri din registrul de votanți. Acestea înlocuiesc adresele de mail existente anterior în registrul electoral pentru membri”. A urmat o verificare la telefon a persoanelor pentru care s-a cerut schimbarea adreselor de email. „Concluzia generală a fost că această parolă funcţionează pentru toate cele 516 adrese de email”, a fost unul din aspectele care relevate de raportul consultat de Ştiri pe Surse.

„CONCLUZIILE RAPORTULUI

– Demersul Comisiei Electorale de a investiga situația descrisă de prezentul raport a fost pe deplin justificat din mai multe motive (de securitate, de procedură), cel mai important fiind imposibilitatea verificării faptului că adresele de email generate de către filiala Iași pentru câțiva membri ai săi sunt, într-adevăr, în controlul exclusiv al respectivilor membri și, pe cale de consecință, că votul este exercitat de către respectivii membri, reprezentând opțiunea lor liber și secret exprimată

– Există aspecte care au rămas neexplicate, în care declarațiile și explicațiile primite din partea colegilor din filiala Iași implicați în organizarea procesului electoral sunt parțial neconfirmate de către: declarațiile primite din partea membrilor SG , informațiile furnizate de către votanții sondați parte din inițiativa Comisiei Electorale

– Problemele identificate de către Comisie și descrise în prezentul raport au fost de natură să afecteze exprimarea opțiunii libere și secrete a votului membrilor, precum și să arunce o umbră de îndoială cu privire la corectitudinea întregului proces electoral.

Prin acțiunile Comisiei Electorale și ale SG-ului am asigurat corectarea acestor neajunsuri și aplicarea unui proces electoral corect și imparțial, coordonatorii procesului electoral din filiala Iași înțelegând propunerile Comisiei Electorale și colaborând în aplicarea lor și a procedurii de desfășurare a procesului electoral

– Comisia Electorală nu s-a pronunțat și nici nu se poate pronunța, în urma datelor adunate și descrise în prezentul raport, asupra existenței din partea celor implicați în procesul electoral din filiala Iași a malvolenței sau nu a unor eventuale tentative de fraudă, faptele descrise putând fi și rezultat al unor erori umane. Rămâne în responsabilitatea celor care vor continua investigația să discearnă între aceste aspecte.

Citeşte raportul complet pe Ştiri pe Surse