Peste 60.000 de cetățeni vor primi înapoi banii pentru amenzile plătite în pandemie

Mii de oameni din Slovenia vor primii înapoi banii pentru amenzile plătite în pandemie. Cazul uluitor al unui curier amendat pentru că și-a luat o pauză de masă.

28 nov. 2023, 20:26
Peste 60.000 de cetățeni vor primi înapoi banii pentru amenzile plătite în pandemie
Mii de oameni din Slovenia vor primii înapoi banii pentru amenzile plătite în pandemie

Mii de cetățeni din Slovenia își vor primi înapoi banii pe care i-au plătit pentru amenzile primite în pandemie. În Ljubljana, un curier a plătiti 400 de euro, după ce s-a așezat pe treptele unei biserici pentru a mânca un burek, în timpul primei închideri a capitalei slovene din cauza Covid, scrie BBC.

Scena a fost surprinsă de o cameră de filmat. Fotografia în care poliția îl înconjoară pe bărbatul care livra mâncare, pentru că mânca și el o gustare rapidă, a devenit rapid celebră.

Citește și: Victor Ciutacu, ironic la adresa „reziştilor” după începerea anchetei DNA în cazul achiziţiei de vaccinuri în pandemie: „Voi sunteţi noi pe piaţa penalilor, Cîţu e obişnuit cu brutăria”

Aceasta a fost considerată un simbol al modului dur în care autoritățile aplicau restriciile Covid. Acum, livratorul își va primii banii înapoi, iar cazierul său va fi curățat. Același lucru este valabil și pentur alți peste 60.000 de sloveni care au fost afectați de măsurile anti-Covid.

Poliția a dat amenzi în valoare de circa 6 milioane de euro pe o perioadă de peste doi ani. Începând de această săptămână, intră în vigoare legislația care prevede restituirea acestor bani.

Aceasta îndeplinește o promisiune făcută de prim-ministrul Robert Golob înainte ca formațiunea sa, Mișcarea Libertății, să câștige alegerile anul trecut.

Fosta administrație de dreapta, condusă de fostul prim-ministru Janez Janša, impusese restricții stricte asupra libertății de circulație și de întrunire.

Citește și: Curtea de Conturi face decontul pandemiei de Covid 19. Pe ce s-au cheltuit peste 1.2 miliarde de lei

Slovenii nu au avut voie să călătorească în afara zonelor locale, în mai multe momente, și a fost instituită o stare de asediu pe timp de noapte.

Curtea Constituțională a anulat toate aceste măsuri, dar a fost nevoie până acum ca autoritățile să revină asupra pedepselor impuse celor care au fost considerați vinovați în pandemie.

Ministrul justiției, Dominika Švarc Pipan, a declarat că rambursarea amenzilor ar ajuta la reconstruirea încrederii slovenilor în statul de drept, „care a fost subminată în mod semnificativ de utilizarea represiunii excesive și neconstituționale în timpul pandemiei”.

Legislația privind restituirea nu a fost primită cu bucurie de toaă lumea. Un parlamentar din partidul SDS a declarat că ramursarea amenzilor „scuipă în fața tuturor lucrătorilor din domeniul sănătății care au luptat neobosit pentru viețile concetățenilor noștri”.