Peste 60 de pacienţi cu HIV de la Spitalul de Urgenţă Bârlad, fără tratament de 2 luni

Cei 63 de pacienţi cu HIV/SIDA de la Spitalul de Urgenţă Bârlad, dependenţi de imunodepresive, nu şi-au mai primit tratamentul corespunzător în ultimele două luni. Potrivit conducerii unităţii medicale, furnizorii de medicamente nu au mai onorat comenzile.

19 iun. 2013, 15:30
Peste 60 de pacienţi cu HIV de la Spitalul de Urgenţă Bârlad, fără tratament de 2 luni

Potrivit Spitalului de Urgenţă Bârlad, schemele de tratament pentru cei 63 de bolnavi cu HIV/SIDA internaţi în Secţia de Boli Infecţioase nu sunt respectate încă din luna mai, ceea ce a condus la o agravare a stării de sănătate a pacienţilor, scrie Mediafax.

Conducerea unităţii medicale bârlădene susţine că situaţia a apărut din cauza neonorării comenzilor de către furnizorii de medicamente din ţară.

„Am făcut numeroase comenzi către furnizori, care ne-au comunicat că nu au medicamentele pe stoc. Situaţia a fost transmisă, prin tot felul de adrese, şi către Direcţia de Sănătate Publică Vaslui şi Ministerul Sănătăţii. De fapt, se pare că lucrurile se tergiversează până la organizarea licitaţiei naţionale. În ultima perioadă, am primit doar parţial din medicamente, însă fără a putea respecta schema de tratament la pacienţii cu HIV/SIDA. Din păcate, ceea ce ar trebui înţeles este faptul că orice întrerupere de tratament înseamnă o modificare, o agravare a stării de sănătate a bolnavilor”, a declarat, miercuri, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad, Gabriela Daniş.

De partea cealaltă, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui nu au putut explica, în comunicat, de ce s-a ajuns în această situaţie, însă dau asigurări că Ministerul Sănătăţii va suplimenta sumele pentru programul de tratament a persoanelor cu HIV-SIDA.

„În privinţa finantării Programului Naţional de supraveghere şi control al infecţiei HIV, subprogramul de tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, Ministerul Sănătăţii a alocat sumele necesare destinate consumului de medicamente specifice aferent trimestrelor II si III 2013, ţinând cont de nivelul consumului mediu lunar înregistrat in anul 2012. În urma evaluării necesarul de fonduri pentru anul 2013, institutia noastră a efectuat demersurile necesare suplimentării bugetului programului, astfel încât să nu se înregistreze deficienţe în derularea lui. În acest context, Ministerul Sănătăţii a comunicat faptul că sumele alocate implementării programului sus menţionat vor fi suplimentate astfel încât să se asigure continuitatea activităţilor curative până la sfârsitul anului 2013”, se arată în comunicatul DSP Vaslui.

Citeşte şi S-a descoperit TRATAMENTUL care reduce riscul infectării cu HIV în rândul toxicomanilor