Peste 60% dintre gravidele din România nu se prezintă niciodată la medic în timpul sarcinii

Peste 60% dintre femeile gravide din România din zonele rurale, dar şi din Capitală, nu se prezintă niciodată la medic în timpul sarcinii, potrivit unui raport lansat marţi de Salvaţi Copiii.
Iulian Tudor
25 feb. 2014, 13:18
Peste 60% dintre gravidele din România nu se prezintă niciodată la medic în timpul sarcinii

Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat, marţi, raportul global „Ending Newborn Deaths – Ensuring every baby survives”, prin care atrage atenţia asupra faptului că mai mult de un milion de nou-născuţi mor anual în prima lor zi de viaţă, primele 24 de ore fiind cele mai importante şi mai riscante, potrivit Agerpres.

Noul raport, „Combaterea deceselor în rândul nou-născuţilor”, arată că o jumătate din decesele din prima zi de naştere din întreaga lume ar putea fi prevenite dacă mama şi copilul ar avea acces la asistenţă din partea unei moaşe calificate şi acces la servicii medicale gratuite.

Potrivit documentului, în fiecare an, în lume, 40 de milioane de femei nasc fără ajutor instruit, în Etiopia doar 10% dintre naşteri au ajutor calificat, în timp ce în unele zone rurale din Afganistan este doar o moaşă pentru 10.000 de femei.

CITEŞTE ŞI: Descoperirea ULUITOARE din ABDOMENUL unei femei. Ce au găsit medicii la zeci de ani după ce a rămas GRAVIDĂ

Mortalitatea neonatală se datorează în principal consecinţelor naşterii premature şi a complicaţiilor din timpul naşterii, o bună parte dintre acestea putând fi evitate dacă naşterea este asistată de cadre medicale pregătite, în condiţii de dotare adecvată.

Raportul aminteşte şi că 1,2 milioane de copii sunt născuţi morţi în fiecare an, atât de pe urma complicaţiilor intra-partum, dar şi ca o consecinţă a infecţiilor materno-fetale prenatale sau a hipertensiunii arteriale induse de sarcină – preeclampsie, complicaţii care ar fi mai uşor de controlat dacă sunt recunoscute din timp.

Lumea a făcut în ultimul deceniu progrese uimitoare în reducerea mortalităţii copiilor preşcolari – aproape înjumătăţind numărul de decese de la 12 milioane în 1990 la 6,6 milioane în 2012 – datorită în principal unui mai bun control al infecţiilor prin vaccinări, tratamentul eficient al pneumoniei, diareei şi a malariei, dar şi printr-o mai bună planificare familială şi prin ameliorarea nutriţiei. Cu toate acestea, mortalitatea copiilor în prima lună de viaţă şi în prima zi de viaţă rămâne o piatră de încercare. În încercarea de a salva milioane de vieţi la naştere, Salvaţi Copiii Internaţional a cerut liderilor lumii să se angajeze în 2014 la un Plan pentru schimbare (Every Newborn Action Plan) – plan care se concentrează pe instruirea medicilor şi echiparea unui număr suficient de cadre medicale, pentru a se asigura că niciun copil nu este născut fără ajutor corespunzător, precum şi pe eliminarea taxelor pentru serviciile la naştere„, arată raportul.

VEZI ŞI: Gravida care a uimit medicii a născut. Femeia a fost asistată de 40 de medici

Sursa citată avertizează că decesele nou-născuţilor reprezintă în acest moment aproape jumătate din totalul deceselor copiilor cu vârsta sub cinci ani.

Prima zi din viaţa unui bebeluş este cea mai dificilă şi prea multe mame, în special în ţările afectate de sărăcie, dau naştere singure, pe podeaua lor din casă, fără niciun ajutor calificat. Auzim poveşti de groază, cu mame care merg pe jos ore întregi în timpul travaliului pentru a găsi ajutor instruit, dar de prea multe ori se termină în tragedie. Este de neiertat că multe dintre aceste decese ar putea fi evitate doar dacă ar exista cineva la îndemână pentru a se asigura că naşterea a avut loc în condiţii de siguranţă şi care ar şti ce să facă într-o situaţie de urgenţă„, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Totodată, organizaţia cere guvernelor să emită o declaraţie definitivă pentru eliminarea tuturor cazurilor de mortalitate infantilă ce pot fi prevenite, salvând 2 milioane de nou-născuţi pe an şi reducând cele 1,2 milioane de cazuri de copii morţi la naştere.

Salvaţi Copiii mai susţine că guvernele trebuie să se asigure că până în 2025 fiecare naştere este asistată de personal medical calificat şi dotat cu echipamente corespunzătoare, care poate oferi îngrijire de calitate, inclusiv intervenţii esenţiale pentru sănătatea nou-născutului.

Alte solicitări se referă la cheltuirea pentru sănătate a cel puţin 60 dolari pe cap de locuitor pentru plata instruirii, echipării şi susţinerii personalului medical, eliminarea taxelor de utilizare pentru toate serviciile privind sănătatea mamelor, a nou-născuţilor şi a copiilor, inclusiv pentru intervenţiile obstetricale urgente.

Salvaţi Copiii mai susţine că sectorul privat, în special companiile farmaceutice, ar trebui să contribuie la găsirea de soluţii pentru satisfacerea nevoilor încă neacoperite, prin dezvoltarea de soluţii inovatoare şi creşterea accesului celor mai săraci oameni la produsele noi, existente, privind sănătatea mamei, nou-născutului şi copilului.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Când intră banii pe cardurile sociale? Noi informaţii despre vouchere pentru alimente 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Furtuni violente și vijelii până vineri dimineață. Alertă ANM
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Se elimină impozite pentru două categorii de români. Ilie Bolojan a semnat decretul
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică