Peste 63.000 de persoane au susţinut petiţia privind conversia creditelor din valută în lei

Peste 63.000 de persoane au susținut petiția online pentru proiectul de lege privind conversia creditelor din valută în moneda națională, care a fost depus la Parlament și Guvernul României începând cu jumătatea lunii ianuarie.

17 iun. 2015, 11:35
Peste 63.000 de persoane au susţinut petiţia privind conversia creditelor din valută în lei

„Menționăm că, începând cu jumătatea lunii ianuarie, am depus la Parlamentul României și la Guvernul României un proiect de lege privind conversia creditelor din valută în moneda națională, susținut de o petiție online care numără peste 29.000 de semnături și petiție scrisă având peste 34.000 de semnatari. (…) Considerăm că este inacceptabil și impardonabil faptul că zeci de mii de cetățeni sunt în prag de a-și pierde casele ipotecate, că nu mai au resurse financiare pentru a-și întreține familiile, iar legea privind conversia creditelor zace într-un sertar din birourile comisiilor parlamentului de o perioadă de 5 luni, dar legea privind pensiile speciale a fost dezbătută și votată într-un timp foarte scurt”, se menționează în comunicatul Grupului Clienților cu Credite în franci elvețieni.

Peste 1.000 de persoane, clienți cu credite în franci elvețieni, au protestat duminică în Piața Victoriei. Următoarea etapă anunțată de către reprezentanții GCCC a fost depunerea la Guvern a unui Memoriu, în cursul zilei de luni, 15 iunie.

Conform datelor Băncii Naționale a României /BNR/, portofoliile băncilor comerciale din România aveau, la 1 ianuarie 2015, un număr de 65.000 de persoane cu credite în franci elvețieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea împrumuturilor.

„În portofoliile băncilor comerciale din România figurau, la 1 ianuarie, 65.000 de persoane cu credite în franci elvețieni. Dintre acestea, 36.546 au cerut, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea acestor împrumuturi”, a precizat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Acesta a precizat, totodată, că din totalul cererilor de conversie sau restructurare a creditelor în franci elvețieni, 15.594 au fost soluționate, iar 20.000 sunt în lucru. În acest context, un număr de 30.000 de clienți nu au înaintat băncilor nicio cerere de conversie sau restructurare a creditelor pe care le au în această monedă.

Potrivit estimărilor din piață, băncile au externalizat, de-a lungul timpului, aproximativ 20.000 de credite în franci elvețieni.

În data de 15 ianuarie 2015, francul elvețian s-a apreciat puternic pe piețele internaționale, câștigând aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Națională a Elveției (BNS) a renunțat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani.

Câteva dintre soluțiile pentru clienții cu credite în franci agreate în cadrul unei întâlniri între conducerea executivă a Băncii Naționale a României, conducerile băncilor comerciale care au acordat credite în franci elvețieni și conducerea Asociației Române a Băncilor au vizat anumite soluții individualizate precum menținerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia creditelor la cursul zilei și/sau acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei, dar și reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii CHF, însă doar în baza unor negocieri individuale și fără a discrimina debitorii în alte monede.

Până în acest moment, doar Banca Transilvania /BT/ a venit cu o schemă de conversie a creditelor contractate în franci elvețieni. În data de 7 mai, directorul general al BT, Omer Tetik, anunța că 5.200 de clienți ai Volksbank au acceptat conversia acestor credite, dintr-un total de 18.300 de clienți.

Banca Transilvania a achiziționat, la finalul anului trecut, 100% din acțiunile Volksbank România de la Osterreichische Volksbanken, Groupe BPCE, DZ Bank și WGZ Bank. Documentele de perfectare a tranzacției pentru achiziționarea directă și indirectă 100% din acțiunile Volksbank România au fost semnate în data de 7 aprilie a acestui an.


loading...