Peste 7.000 de români s-au vaccinat mai devreme decât strategie națională de vaccinare

Peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decât prevedea strategia națională de vaccinare, conform unui articol RECORDER, în baza statisticilor complete despre dozele de vaccin administrate în România până pe 5 martie.

10 mart. 2021, 14:08
Peste 7.000 de români s-au vaccinat mai devreme decât strategie națională de vaccinare

Peste 7.000 de români s-au vaccinat mai devreme decât strategie națională de vaccinare. RECORDER arată că din cele 7.000 de persoane vaccinate înainte, 4.000 sunt persoane care în mod normal s-ar încadra în etapa a III-a, care a fost imunizată în locul bolnavilor cronici, al bătrânilor de peste 65 de ani și chiar înaintea cadrelor medicale.

La Institutul Matei Balș s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a încă din data de 4 ianuarie,  la o săptămână de la debutul campaniei de vaccinare în România. La acea dată, mii de cadre medicale așteptau să primească prima doză a vaccinului COVID. La Casa Armatei din Focșani, s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar de care aparține centrul de vaccinare admite că e vorba de rude ale cadrelor militare.

Citește și: Starea de alertă se prelungeşte în România. De când se aplică noile restricţii DOCUMENT

Peste 7.000 de români s-au vaccinat mai devreme decât strategie națională de vaccinare

Colonelul Vasile Roman, comandant director general al Spitalului Militar din Focșani, a admis că cei vaccinați peste rând sunt rudele personalului medical militar și a susținut că „a fost o circulară prin care și rudele de gradul I ale personalului medical, în speță ale cadrelor medicale de la Spitalul Militar, au putut fi vaccinate. (…) E o completare care a venit prin Ministerul Apărării și cei care au avut centre cum avem noi, destinate militarilor, au avut și această posibilitate: să își vaccineze soțiile, soții…”.

RECORDER a vorbit cu purtătorul de cuvând al Ministerului Apărării Naționale care neagă existența circularei și se declară surprins de aceasta. ”Sunt surprins de ceea ce-mi spuneți. Nu a existat o circulară care să permită rudelor cadrelor militare să se vaccineze cu prioritate”, a declarat acesta.

Altă situație care ridică semne de întrebare s-a petrecut la Spitalul „Agrippa Ionescu” din București.  Pe 31 decembrie 2020, la Spitalul ”Agrippa Ionescu” din Capitală s-au vaccinat 13 persoane încadrate în categoria II B (lucrători esențiali), deși la acea dată vaccinarea era deschisă doar cadrelor medicale. Cei 13 vaccinați au fost înregistrați în sistem ca „personal în activitate din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică, securitate națională”.

Citește și:  Starea de alertă se prelungeşte în România. De când se aplică noile restricţii DOCUMENT