Peste 82.000 de infecţii respiratorii acute în ultima săptămână. A fost înregistrat şi primul caz de gripă

La nivel naţional au fost înregistrate peste 82.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute în ultima săptămână, cu 2% mai multe decât în acelaşi interval din 2014, a anunţat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

02 dec. 2015, 18:00
Peste 82.000 de infecţii respiratorii acute în ultima săptămână. A fost înregistrat şi primul caz de gripă

Primul caz de gripă a fost confirmat la un pacient din Iaşi, analizele indicând drept cauza bolii virusul AH1N1, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. În sezonul prcedent, primaul caz de gripă a fost produs de virusul AH3N2.

La nivel naţional, în intervalul 16-22 noiembrie, au fost în total 82.883 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IACRS) şi pneumonii, cu 2 la sută mai multe comparativ cu cele înregistrate în aceeaşi săptămână a sezonului anterior ( 81.244) şi cu 0,3 la sută mai multe faţă de cele înregistrate în săptămâna precedentă (82.649).

Potrivit reprezentanţilor CNSCBT, în perioada 16-22 noiembrie, s-au înregistrat la nivel naţional 29 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 33 în aceeaşi săptămână a sezonului precedent. În același interval au fost raportate cinci cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu trei mai multe faţă de săptămâna anterioară şi cu două mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Mai mult, de la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI şi până la data de 24 noiembrie a fost confirmat cu laboratorul un singur caz de gripă AH1N1, potrivit statisticilor CNSCBT.

Până în data de 22 noiembrie, prin programul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii, au fost vaccinate gratuit 333.569 de persoane din grupele la risc.

Citește și Alte cinci persoane au murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 12