Peştera din Thailanda unde au rămas blocaţi 12 fotbalişti juniori împreună cu antrenorul lor, atracţie turistică internaţională

Peştera din nordul Thailandei în care 12 copii fotbalişti şi tânărul lor antrenor au rămas blocaţi timp de două săptămâni şi au fost salvaţi în mod miraculos în luna iulie va deveni o atracţie turistică de talie mondială, a anunţat un oficial citat miercuri de Xinhua.

31 oct. 2018, 12:26
Peştera din Thailanda unde au rămas blocaţi 12 fotbalişti juniori împreună cu antrenorul lor, atracţie turistică internaţională

Ministrul pentru Resurse naturale şi mediu, Surasak Kanchanarat, a confirmat marţi că Guvernul a aprobat un proiect pentru amenajarea zonei din parcul naţional Tham Luang-Khun Nam Nang Non situat în provincia Chiang Rai într-o atracţie turistică de talie mondială.

Peştera a fost vizitată zilnic de circa 4.000 de persoane după misiunea de salvare la care au participat voluntari din mai multe ţări şi scafandri din cadrul puşcaşilor marini. O rută montană va fi de asemenea amenajată pentru cicliştii care vor dori să viziteze zona, potrivit Agerpres.

Un muzeu ce va fi construit în apropierea peşterii va prezenta misiunea de salvare în urma căreia tinerii fotbalişti au fost aduşi la lumină din peştera inundată unde au fost captivi optsprezece zile, a adăugat oficialul. Artistul thailandez Chalermchai Kositpipat a finanţat cu 10 milioane de baht (aproximativ 300.000 de dolari) construcţia acestui muzeu, a scris în luna august ziarul local Bangkok Post.

Muzeul va rememora salvarea dramatică a celor 12 băieţi cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, membri ai unei echipe de fotbal şi a antrenorului lor, Ekapol Chantawong, în vârstă de 26 de ani, şi va omagia totodată memoria fostului membru al marinei thailandeze Saman Gunan, care a murit în timpul operaţiunilor de salvare. Proiectul va include fotografii, haine şi echipamente folosite la salvare.

Citeşte şi Surpriză de proporţii pentru copiii salvaţi din peştera din Thailanda. Şi-au întâlnit idolul VIDEO

Cei 12 tineri şi antrenorul lor de fotbal au pătruns în peştera Tham Luang-Khun Nam Nang Non, aflată la o distanţă de 1.000 de kilometri nord faţă de Bangkok, pe 23 iunie. Ei au rămas captivi în acea peşteră după ce o viitură provocată de precipitaţii abundente a blocat singura cale de ieşire din grotă. Tinerii au supravieţuit bând apă de pe pereţii peşterii şi au petrecut nouă zile pe o stâncă de mici dimensiuni, fără să aibă niciun contact cu exteriorul, potrivit Agerpres.

Incidentul a determinat cea mai amplă misiune de salvare organizată vreodată în Thailanda, care a emoţionat lumea întreagă şi la care au participat mii de oameni din numeroase ţări. După salvarea lor aproape miraculoasă şi o săptămână petrecută la spital, tinerii au fost primiţi într-o mănăstire budistă, în care au rostit rugăciuni timp de 11 zile.