Peştera Tăuşoare, cea mai lungă din Carpaţii Orientali, se va deschide în premieră pentru turişti

Peştera Tăuşoare din Munţii Rodnei, cunoscută drept cea mai lungă peşteră din Carpaţii Orientali prin cei aproximativ 20 kilometri ai săi, va fi deschisă în premieră pentru turişti în toamna acestui an. Tariful de vizitare va fi de 20 lei de persoană.
Iulian Tudor
30 iul. 2013, 11:30
Peştera Tăuşoare, cea mai lungă din Carpaţii Orientali, se va deschide în premieră pentru turişti

Peştera, situată pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, a fost vizitată doar de grupuri de specialişti în domeniu, având în vedere că accesul în zonă şi în cavernament este unul dificil, potrivit Agerpres.

Custodele peşterei, Crin Triandafil Theodorescu, a declarat marţi că, potrivit regulamentului de ecoturism, Peştera Tăuşoare nu va fi deschisă turismului de masă, ci doar unor grupuri restrânse, de maximum zece persoane, care vor putea vizita peştera de două ori pe lună.

Vizitarea peşterei se va face doar cu echipament de protecţie special şi în urma semnării unei declaraţii pe propria răspundere, având în vedere că este nevoie de o condiţie fizică bună pentru a putea străbate traseul lung de un kilometru, care coboară până la o adâncime de peste 200 metri.

Peştera se află în custodia Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, iar Consiliul Judeţean a înaintat un proiect de hotărâre prin care se stabilesc tarifele de acces în cavernament. Astfel, tariful de vizitare este de 20 lei de persoană, cel de fotografiere este între 100 şi 500 lei pentru filme documentare şi de 1.000 lei pentru filme artistice, iar tariful pentru fotografierea peşterii în scop comercial este între 100 şi 500 lei, în funcţie de raza de distribuire a fotografiilor.

Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor se află la o altitudine de 964 metri în Munţii Rodnei, accesul făcându-se din comuna Rebrişoara, pe DJ 172D, spre Valea Gersei. Galeriile sale măsoară o lungime de circa 20 kilometri, însă dimensiunile exacte vor fi stabilite în urma operaţiunii de cartare ce se desfăşoară în prezent în baza unui proiect cu fonduri europene.

Peştera face parte din reţeaua de situri Natura 2000 şi este încadrată la clasa de protecţie maximă A, ceea ce permite doar o formă restrictivă de turism.

De asemenea, Peştera Tăuşoare are statut de habitat de importanţă europeană pentru chiroptere, aici hibernând în jur de 10.000 de lilieci. Custodele peşterei, Crin Triandafil Theodorescu, spune că până acum au fost identificate patru specii de lilieci (Rynolophus hipposideros, Myotis myotis, Myotis Blythii, Rhinolophus ferrumequinum), însă există indicii şi despre existenţa unei a cincea specii.

În iulie 2012, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a semnat un contract cu Ministerul Mediului şi Pădurilor în valoare de aproximativ 1,2 milioane lei, finanţat prin POS Mediu, prin care se urmăreşte realizarea unui cadru de management eficient al sitului de importanţă comunitară şi ariei protejate de interes naţional Peştera Tăuşoare, în vederea conservării biodiversităţii, a habitatelor naturale şi a speciilor existente în areal. Durata de implementare a proiectului este de 30 de luni.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii vor avea portofel digital. Toate actele, într-o singură aplicație
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Alimentul preferat al lui Piedone. Șeful ANPC îl adoră, cu toate că este dușmanul siluetei
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Majorarea accizelor duce la disperarea producătorilor. Cât va ajunge să coste o simplă sticlă de suc
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african