Petrache despre Parcul Ştiinţific Măgurele: Avem 10-15 milioane de euro. Mâine putem să folosim aceşti bani

Studiul de fezabilitate pentru Parcul Științific Măgurele va fi gata cel mai probabil în luna februarie a anului viitor, bani pentru începerea efectivă a lucrărilor există, mai trebuie un aviz pentru obținerea terenului pe care se va ridica construcția ce va cuprinde, printre altele, un centru de de excelență în cercetare - diagnosticare și tratament pentru sănătate, a declarat, marți, Marian Petrache, președinte al Consiliul Județean Ilfov.
Alina Costache
28 nov. 2017, 13:18
Petrache despre Parcul Ştiinţific Măgurele: Avem 10-15 milioane de euro. Mâine putem să folosim aceşti bani

„Pentru prima fază a proiectului care s-ar întinde pe o suprafață de cinci hectare ne-ar trebui în jur de 70 de milioane de euro, iar în privința terenului propice ridicării parcului științific am identificat o unitate militară dezafectată, pentru care am făcut o solicitare Guvernului încă din 2013. Probabil că rapiditatea cu care s-au schimbat prim-miniștrii nu le dă voie să răspundă”, a afirmat Petrache, la evenimentul de prezentare a indicatorilor Parcului Științific Măgurele, proiect pentru concretizarea obiectivelor de dezvoltare regională ale Extreme Light Infrastructure — Nuclear Power (ELI-NP).

El a adăugat că pentru finanțarea proiectului a deschis deja discuții cu partenerii din UE, iar de patru ani Consiliul Județean își creează resurse bugetare, astfel încât la momentul potrivit să poată da drumul „în forță” la construirea parcului științific.

„Avem 10 — 15 milioane de euro, rezervă bugetară. Mâine putem să folosim acești bani și ne putem apuca de treabă. De mâine, după finalizarea studiului de fezabilitate, putem să începem construcția parcului”, a susținut președintele CJ Ilfov.

Întrebat în ce stadiu sunt demersurile pentru obținerea terenului dezafectat al unității militare, Petrache a spus că parcul științific poate deveni o „poveste de succes” numai prin eforturile conjugate ale Guvernului, Primăriei Capitalei, CJ Ilfov și Primăriei comunei Măgurele.

„Dacă punem în aplicare planul de mobilitate urbană, care are traseu direct de la aeroport și de la Gara de Nord, parcul va fi de succes. De asemenea, dacă Ministerul Transporturilor dă drumul și se face autostrada A0 și se face linia de centură. Eu sper ca lucrurile să se întâmple foarte rapid, pentru că studiul va fi gata în luna februarie, banii îi avem. De cinci ani de zile strâng câte puțin pentru acest proiect, am purtat discuții la CE, știm ce avem de făcut. Cel mai important lucru, un parc științific înseamnă un ajutor pentru start-up-urile inovatoare, pentru a le crea condiții. Datorită lor poți să-i dezvolți pe ceilalți. Sper să mă întâlnesc cu domnul prim-ministru. Dacă vrem, se poate”, a punctat Petrache.

La rândul său, profesorul Nicolae — Victor Zamfir, directorul Institutului Național de Cercetare — Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), a subliniat că acest parc nu reprezintă numai activitate de cercetare științifică, ci și preluarea rezultatelor cercetării de către industrie, iar știința nu mai e un „palat de cleștar”, ci are implicații din ce în ce mai rapide în viața de zi cu zi.

„Ce e cu parcurile științifice? Peste tot în lumea civilizată odată cu cercetarea științifică s-au dezvoltat aceste aglomerări de firme de înaltă tehnologie. De ce? Pentru că și cercetătorii și cei din industria de înaltă tehnologie avem nevoie de un dialog continuu. Cei din industrie vor să știe cam încotro merge industria. Ne lovim de proceduri de achiziții publice, avem dificultăți, pentru că suntem departe de industrie. Dialogul trebuie să fie permanent, de aceea se face o aglomerare, să se întâlnească la seminarii științifice, la work-shop-uri și acest lucru se întâmplă numai dacă sunt localizați împreună. Urmează partea a doua, cea de participare la aceste noi infrastructuri de cercetare”, a arătat Zamfir.

Profesorul a menționat că Măgurele este una din cele mai mari „concentrații” științifice din lume.

„Sunt peste 1.000 de cercetători, deci avem potențial științific, propuneri de aplicații, ne lipsește dialogul cu partea de industrie, de afaceri. Sunt sigur că acest lucru se va înfăptui și în momentul acela ELI-NP se va împlini, va contribui la dezvoltarea regiunii și atragerea de firme va conduce la dezvoltarea regiunii. Sperăm să tăiem o panglică măcar de început, dacă nu apucăm și finalul”, a spus Zamfir.

El a adăugat că acest centru va fi unic, singurul loc unde va fi un laser de cea mai mare putere din lume.

„Cam ce aplicații s-ar face? Acestea sunt multiple: în studiul materialelor, în industria materialelor, de la cele care sunt folosite zilnic și până la cele care se utilizează în spațiul cosmic. Vor fi aplicații legate de sănătate, cele mai spectaculoase. Reiterez un lucru, producerea de noi radioizotopi, elemente care dacă sunt folosite rațional pot fi utilizate în industria farmaceutică, în tratarea cancerului. De asemenea, să facem un centru de aplicații medicale nu numai al ELI-NP, ci al tuturor rezultatelor fizicii”, a opinat directorul IFIN-HH.

Potrivit organizatorilor, Parcul Științific de la Măgurele va mai cuprinde centre de tehnologie a informațiilor și telecomunicațiilor, de transfer tehnologic, de cercetare materiale avansate, de inovare, un incubator de afaceri, un centru de conferințe și birouri și un muzeu al viitorului, după modelul celorlalte parcuri de acest tip din lume.

La eveniment au participat reprezentanți ai Asociației Măgurele Science Park, ai Consiliului Județean Ilfov, Institutului Național de Cercetare — Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și Primăriei Măgurele, conducerilor institutelor de cercetare și ale universităților din România, reprezentanți ai Academiei Române, dar și ai organismelor internaționale și naționale din domeniile bancar, de afaceri, IT, precum și firme interesate de participarea în acest proiect.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Facultatea de top în care nu intră oricine, dar pe care mulți o fac degeaba. Mii de studenți sunt revoltați de situație – constată că nu se pot angaja după ce încheie studiile
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dispozitivele AI ne urmăresc. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra intimitatea
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună