Petre Daea anunță o premieră în România, sprijinul de „bunăstare pentru taurine”: „Vaca este acum dușmanul numărul unu al planetei, e de vină pentru tot”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat, joi, la Târgu Mureș, că introducerea, prin Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027, a măsurilor de sprijin de „bunăstare pentru taurine" sunt motivate de faptul că „această specie se află într-un moment dificil" deoarece „toate cătările acuzelor sunt între coarnele vacii”.

19 ian. 2023, 18:29
Petre Daea anunță o premieră în România, sprijinul de „bunăstare pentru taurine”: „Vaca este acum dușmanul numărul unu al planetei, e de vină pentru tot”

Petre Daea a precizat că e pentru prima dată în România când sunt introduse măsurile „bunăstare pentru taurine”.

„Este pentru prima dată în România când introducem bunăstare pentru taurine, fie taurine de carne, fie de lapte. Ştim foarte bine că această specie se află într-un moment dificil. Peste tot la noi cunoaşteţi acest lucru. E o greutate formidabilă generată şi de seceta pe care am avut-o, pe care aţi gestionat-o în primul rând cu buzunarul dumneavoastră, mai puţin în această zonă, dar şi aici taurina, vaca de lapte, acum este duşmanul număr unu al planetei, a devenit principalul poluator. Toate cătările acuzelor sunt între coarnele vacii, vaca e de vină pentru tot”, a declarat ministrul Agriculturii.

Citește și Reacția lui Petre Daea după ce a adormit în timpul unei intervenții, în direct, la TV: ”Ei vor să facă rating pe sforăit”

”În condiţiile în care ştim foarte bine că ecosistemul trebuie să rămână într-o corelaţie optimă, iar planta fără animal sau terenuri fără animal nu există. Cum nu poate exista zootehnie fără producţie vegetală, cum de altminteri nu poate fi industrie prelucrătoare din zootehnie dacă n-ai animal. Păi despre ce vorbim aici? Acest ecosistem care, pe de o parte, menţine nuanţa biodiversităţii şi interesului european şi nu numai, trebuie să îl vedem în realitatea lui şi în dimensiunea lui pentru a putea mergem mai departe. Şi de aceea introducem bunăstarea pentru prima dată ca formă de sprijin, introducem plata pe lapte şi taurină”, a declarat Petru Daea, în cadrul conferinţei regionale de la Târgu Mureş a Caravanei Cunoaşterii PNS 2023-2027.

Momentul dificil traversat de zootehnie, generat și de seceta din anumite zone, poate fi depășit prin susținerea vacilor cu lapte, măsurile de bunăstare fiind de 100 euro/cap de animal, a mai spus ministrul.

Citește și Petre Daea: „Dacă ai sapa în mână, apucă-te şi treci la prăşit, ca sa ai porumb. Dacă cauţi coada şi începi s-o bați, pierzi timpul”

În trecut, Petre Daea a lăudat foarte mult și ovinele, spunând chiar că „oaia este o statuie vie” și ar trebui folosită ca brand de țară.