Petre Daea aruncă bomba în agricultură! Culoarele pentru cerealele ucrainene rămân deschise. Ministrul solicită oprirea comercializării acestora la noi în țară

Petre Daea a venit cu clarificări suplimentare, după ce PSD a solicitat oprirea comercializării cerealelor ucrainene pe piața din România. Ministrul a explicat că tranzitul acestora prin țara noastră va continua chiar și în aceste condiții.

11 apr. 2023, 18:15
Petre Daea aruncă bomba în agricultură! Culoarele pentru cerealele ucrainene rămân deschise. Ministrul solicită oprirea comercializării acestora la noi în țară

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunțat, în urma anunțului PSD, că România nu va închide culoarele prin care tranzitează cerealele ucrainene spre țările care au nevoie. Totuși acesta solicită ca acestea să nu mai fie comercializate pe piața de la noi din țară. Acesta a subliniat că este important ca fermierii români să poată să valorifice cerealele pe care la au pe stoc, cu atât mai mult cu cât se apropie perioada de recoltat.

Citește și: Petre Daea, despre roşiile româneşti „trufandale”: 65 de lei kilogramul este nu exagerat, extrem de exagerat şi de nepermis în ţară.

„România are interes și nevoia și este impusă de realitate. Păstrăm culoarele acestea, firește sa păstrăm culoarele, să dăm posibilitatea ajungerii cerealelor ucrainene unde există dependență și să se oprească intrarea cerealelor în România astfel încât fermierii noștri să aibă posibilitate să valorifice cerealele pe care le au pe stoc. În câteva luni vom intra la recoltat și trebuie să depozităm și valorificăm. Ori dacă avem blocaj, nu aveam această posibilitate. Iată toate culoarele diplomatice să funcționeze pentru a ajunge la acest scop atât de necesar pentru țara noastră”, a declarat Petre Daea la Antena3.

În acest context, PSD solicită ministrului de Externe Bogdan Aurescu să poarte discuții cu Ucraina, în urma cărora să fie suspendate temporar exporturile de cereale pe piața românească, urmând modelul polonez. Vineri, ministrul polonez al Agriculturii a transmis că Polonia oprește, cel puțin pentru o perioadă, importurile de cereale din Ucaina, pentru a atenua astfel impactul asupra prețurilor. Și prin Polonia tranzitul acestora va fi permis în continuare.

Petre Daea a discutat cu agricultorii români

Viner, Petre Daea a avut o întâlnire cu agricultorii români. La finalul acesteia, ministrul a subliniat că autoritățile din România ”învârt situația asta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia Europeană”, dar și că ”ridicând taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piața unică a UE”.

De asemenea, PSD a mai explicat că România va fi și trebuie să fie în continuare alături de Ucraina. Din acest motiv, culoarele pentru tranzitul cerealelor rămâne în continuare deschis, astfel încât produsele ucrainenilor să ajungă în continuare la țările terțe din Uniunea Europeană și către rutele comerciale din Marea Neagră.

”Dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state. Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană. Totodată, PSD propune ca România să susțină în cadrul „Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferențiat la nivelul Uniunii. Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru fermierii din statele membre ale UE”, se arată în comunicatul PSD.

Citește și: Petre Daea, despre cormorani: Prietenul meu trebuie să părăsească arealul, ne privează de cel puţin 30.000 sau 40.000 de tone de peşte pe an