Petre Daea, despre larvele de gândac de bălegar, aprobate de UE pe lista alimentelor: „Noi ştim ce mâncăm. Lăsaţi insectele în insectar”

Comisia Europeană a dat undă verde comercializării larvelor de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare și consum uman.

21 ian. 2023, 09:41
Petre Daea, despre larvele de gândac de bălegar, aprobate de UE pe lista alimentelor: „Noi ştim ce mâncăm. Lăsaţi insectele în insectar”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea îndeamnă românii să nu consume noua insectă, larva gândacului de bălegar, care a fost introdusă recent pe lista celor potrivite pentru utilizarea în bucătărie de Comisia Europeană.

„Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem har domnului unde, cu cine şi ce să facem. Lăsaţi insectele în insectar”, a răspuns, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Comisia Europeană a aprobat recent noul aliment, respectiv Larva gândacului de bălegar (Alphitobius diaperinus), după ce EFSA a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare şi consum uman, potrivit Rador, care citează 20 Minutos.

Citeşte şi: Marius Budăi, noi dezvăluiri despre majorarea pensiilor. Anunțul momentului pentru pensionarii din România

Aceasta este a patra insectă comestibilă aprobată, după greierul domestic (Acheta domesticus), viermele de făină (Tenebrio molitor) şi lăcusta migratoare (Locusta migratoria). Larva gândacului de bălegar poate fi consumată fie sub formă congelată, uscată sau pudră.

EFSA a transmis în avizul său ştiinţific că larvele de gândac de bălegar pot provoca reacţii la persoanele alergice la crustacee şi la acarieni şi nu ar trebui consumate de copii.

Citeşte şi: Dan Puric, despre coșmarul preoților români din Ucraina: „Poporul român ce să facă? Să stea impasibil la faptul că acolo se întâmplă atrocități? E un act premeditat”