Petre Daea: „Să nu ne învârtim în jurul cepei. Eu scanez cu ochiul sufletului terenurile şi buzunarele consumatorului”

Preţurile produselor alimentare s-au liniştit şi vor continua să scadă, susține ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Cu ocazia deschiderii Târgului de Primăvară din curtea ministerului, ministrul a afirmat că "preţurile s-au liniştit, o parte din ele au scăzut".

08 mart. 2023, 17:15
Petre Daea: „Să nu ne învârtim în jurul cepei. Eu scanez cu ochiul sufletului terenurile şi buzunarele consumatorului”

Ministrul agriculturii, Petre Daea, intră în scandalul caselor de marcat. Întrebat dacă își va scana singur produsele, Petre Daea a răspuns că scanează terenul țării cu ochii sufletului pentru a se asigura că românii au produse ieftine. Totuși, recunoaște că unii producători se lăcomesc și cer prețuri exagerate.

Ministrul Agriculturii, despre scaderea preturilor la produsele alimentare: ,,Nu trebuie sa ne invartim in jurul cepei. „Eu spun că preţurile s-au liniştit, o parte din ele au scăzut. Dumneavoastră la televizor daţi în fiecare seară şi iată că aseară era la un post de televiziune, nu spun la care şi nici nu spun care supermarket a anunţat că s-au făcut reduceri de preţuri, iar dumneavoastră aţi făcut această publicitate şi bine că aţi făcut-o, ca să ştie oamenii. Iată un semnal bun şi din acest punct de vedere am siguranţa că şi celelalte preţuri vor avea acelaşi comportament de scădere la produsele care sunt acum pe piaţă”, a declarat Petre Daea, la Târgul de Primăvară din curtea Ministerului Agriculturii.

Urzicile și verdeţurile de primăvară au prețuri exorbitante în piețe. Petre Daea, îngrijorat de cât a ajuns să coste un kg de ceapă la tarabe

„Sigur că am o părere, am şi o explicaţie în acelaşi timp, am şi o îngrijorare vizavi de cele spuse dumneavoastră, cum fiecare dintre noi o are. Eu spun aşa: în momentul în care apar trufandalele şi oferta este mică pe piaţă şi este dorinţa de câştig – uneori este o dorinţă legitimă având în vedere faptul că se obţin cu efort aceste produse în momentele în care temperatura este asigurată artificial şi costurile sunt ridicate – este normal să fie un preţ, dar unul al respectului faţă de muncă şi să nu ne lăcomim cu preţurile în pieţe gândindu-ne că vom câştiga.

Le-am spus şi producătorilor, cum de altminteri îi asigur şi pe consumatori, că de aceea facem aceste târguri tocmai pentru a se realiza schimbul de marfă şi pentru a genera acest interes spre produsele româneşti, în aşa fel încât să ne asigurăm consumul zilnic şi să mărim interesul fermierilor pentru a cultiva culturile respective”, a mai declarat Petre Daea.

Petre Daea, anunţ despre pâinea românilor, acuze grave aduse Ucrainei: „Războiul stomacurilor goale e mai greu şi mai imprevizibil decât orice alt război”

„Ministerul Agriculturii şi statul român dau subvenţii pentru agricultura României, pentru a menţine în stare de funcţionare din punct de vedere al confortului financiar pentru fermieri, în aşa fel încât să producem în ţară şi să producem tot timpul şi fără întrerupere şi să valorificăm întreaga producţie pe care o obţinem. Sunt preţuri în respect faţă de muncă. E adevărat că acum este un sortiment, este această ceapă, dar nu trebuie să ne învârtim în jurul cepei şi să absolutizăm că preţurile au luat-o razna. E adevărat că au speculat un moment şi am spus foarte clar: nu trebuie să speculaţi acest moment. Noi suntem legaţi acum de toate informaţiile de pe planetă şi dacă într-o parte se spune că au crescut preţurile, iată că unii se gândesc, că dacă au crescut acolo, de ce să nu crească şi aici”, a mai spus şeful de la Agricultură.

Întrebat dacă va scana singur la casele din supermarket, Petre Daea a spus:” Eu scanez terenul tarii si scanez cu ochii sufletului si nu numai buzunarul consumatorului „.