Petre Roman: Nu cred că a existat vid de putere în decembrie 1989. Cercetarea Parchetului va evidenţia acest fapt

Fostul premier Petre Roman afirmă că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere, aşa cum au susţinut luni şi procurorii militari care instrumentează dosarul 'Revoluţiei', Roman exprimându-şi convingerea că ancheta Parchetului Militar nu poate decât să evidenţieze acest fapt.

18 dec. 2017, 13:12
Petre Roman: Nu cred că a existat vid de putere în decembrie 1989. Cercetarea Parchetului va evidenţia acest fapt

Roman a făcut această declaraţie după lansarea cărţii sale „Despre pasiune în vremuri de libertate”, apărută recent la editura Cartea Românească.

„Nici eu nu cred că a existat un vid de putere şi în carte povestesc de-a fir a păr, în sensul că în seara zilei de 22 decembrie s-a constituit o putere. N-aş spune militară, pentru că, din fericire, militarii nu s-au implicat. (…) Aşa e tradiţia istorică a României foarte bună. Foarte important. Armata nu s-a implicat în politică. Niciodată. E un lucru extrem de important. Spre exemplu, atunci, când la 23 august 1944 regele a luat acea decizie extraordinar de importantă pentru România, mai mult decât curajoasă, decisivă pentru soarta României, lucrul a fost posibil pentru că Armata l-a urmat pe rege. Ăsta e un fapt care, ca şi altele în istorie, arată că, din fericire, Armata a urmat ceea ce i s-a ordonat politic. Deci, eu am deplina convingere că această cercetare nu poate decât să evidenţieze acest fapt”, a declarat Roman.

Dosarul Revoluţiei: Au fost identificate sursa sunetului cu efect de panică emis în timpul discursului lui Nicolae Ceauşescu

Procurorii militari susţin că, în urma administrării de probe în dosarul „Revoluţiei”, concluzia anchetatorilor este că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere.

Procurorul militar Marian Lazăr a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, stadiul cercetărilor în dosarul „Revoluţiei”.

„A fost stabilită componenţa comandamentului politico-militar care a preluat, în timp foarte scurt, după fuga preşedintelui în exerciţiu, puterea totală în România. Referitor la acest aspect, a existat o eficientă colaborare cu principalele facultăţi de drept din ţară (Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi), concluzionându-se, fără echivoc, faptul că în decembrie 1989 nu a existat vid de putere”, a explicat Marian Lazăr.

Parchetul Militar susţine că a existat o diversiune militară începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri.