Petre Roman: O formulă care să facă apel şi la credinţa în Dumnezeu, dar şi la statul laic

Deputatul PNL Petre Roman a declarat miercuri că va trebui ca aceia care lucrează la modificarea Constituţiei să găsească o formulă care să facă apel atât la "sursele naţiunii" române în care există credinţa în Dumnezeu, cât şi la ideea că statul român este unul laic.

13 mart. 2013, 12:39
Petre Roman: O formulă care să facă apel şi la credinţa în Dumnezeu, dar şi la statul laic

„Referirea la sursele legitimităţii noastre este corectă. În acelaşi timp, noi afirmăm în Constituţie că România este un stat laic. Atunci când s-a încercat să se elaboreze o Constituţie a Europei, aceste referiri până la urmă nu au fost acceptate. Prin urmare, cu toată deschiderea pentru această propunere, va trebui să găsim o formulă care să facă apel atât la sursele naţiunii noastre în care fără îndoială că există credinţa în Dumnezeu, cât şi la ideea că statul ca stat modern este unul laic. Vom vedea în ce măsură lucrul acesta este posibil”, a afirmat Petre Roman, înaintea şedinţei Comisiei pentru modificarea Constituţiei, potrivit Agerpres.

Sinodul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în frunte cu ÎPS Teofan, vrea să iniţieze o acţiune de sensibilizare a oficialităţilor, dorind ca numele lui Dumnezeu să apară în viitoarea Constituţie a României, potrivit presei locale.

De asemenea, clericii doresc ca în Legea fundamentală să fie subliniat rolul familiei în societate, importanţa tradiţiei creştine a poporului român, necesitatea predării religiei în şcoală, rolul pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut în istoria ţării, precum şi importanţa susţinerii românilor în afara graniţelor.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că România va rămâne, în urma revizuirii Legii fundamentale, un stat laic.