Petre Tobă: Suntem preocupaţi să prevenim şi să combatem noi rute de migraţie, inclusiv prin Marea Neagră

România este preocupată să prevină și să combată orice tentativă de deschidere a unor noi rute de migrație, inclusiv prin Marea Neagră, a afirmat luni ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, la finalul unei întâlniri avute cu omologul său georgian, Giorgi Mghebrishvili.

25 apr. 2016, 12:11
Petre Tobă: Suntem preocupaţi să prevenim şi să combatem noi rute de migraţie, inclusiv prin Marea Neagră

Întrevederea de astăzi s-a concretizat prin semnarea unei declarații comune de reiterare a sprijinului pe care România îl acordă în procesul de integrare europeană, precum și în cadrul reformei pe care Ministerul Afacerilor Interne georgian o parcurge în vederea alinierii la standardele Uniunii Europene. De altfel, România a fost primul stat membru care a ratificat acordul de asociere între Uniunea Europeană și Georgia, la data de 3 iunie 2014, și totodată trebuie menționat că România este principalul contributor cu personal la activitatea misiunii civile a UE de monitorizare a Georgiei„, a precizat Petre Tobă. 

Potrivit acestuia, o altă temă importantă a discuției a reprezentat-o securitatea la Marea Neagră, MAI fiind interesat să își consolideze cooperarea cu statele riverane partenere. 

Suntem preocupați să prevenim și să combatem orice tentativă de deschidere a unor noi rute de migrație, inclusiv prin Marea Neagră. (…) Dispunem de un sistem complex de supraveghere, de observare la Marea Neagră, SCOMAR, bazat pe o tehnologie de ultimă oră, care ne permite să identificăm orice fel de activități ilegale care se desfășoară pe Marea Neagră. Această capabilitate ne ajută să oferim expertiză de înaltă calitate partenerilor noștri„, a explicat Petre Tobă. 

Ministrul Afacerilor Interne a menționat că în cadrul discuției a fost abordat și subiectul colaborării între România și Georgia în domeniul combaterii criminalității organizate. „Am decis împreună ca pe lângă cooperarea la Marea Neagră să întărim și colaborarea în domeniul combaterii criminalității organizate, a criminalității transfrontaliere și mă refer la transferul de expertiză în domenii precum traficul de droguri sau traficul de ființe umane”, a arătat el. 

Tobă a subliniat că MAI contribuie la consolidarea statutului României de stat sigur, furnizor de securitate, fiind un partener serios și disponibil pentru a dezvolta colaborarea cu statele din regiune, care sunt implicate în procesul de aderare la UE. 

Le-am cerut colegilor din Poliția Română să-i prezinte Centrul de cooperare polițienească internațională, din Poliția de Frontieră Română, dispeceratul de unde se realizează coordonarea misiunilor de la frontiera externă a României și a Uniunii Europene. Colegii de la Jandarmeria Română, de asemenea, îi vor face prezentări, și Academia de Poliție. Ne-am manifestat și disponibilitatea de a coopera în domeniul situațiilor de urgență, unde România are o expertiză foarte bună„, a precizat Petre Tobă. 

Giorgi Mghebrishvili a afirmat, la rândul său, că este primul ministru al Afacerilor Interne din Georgia care efectuează o vizită oficială în România. 

„România este un partener foarte puternic și important al Georgiei și există colaborări între cele două țări în toate domeniile. Este foarte important pentru noi drumul pe care l-a parcurs România înainte și după intrarea în Uniunea Europeană, este un drum pe care noi acum îl parcurgem și experiența acumulată din partea României o să fie foarte de folos pentru țara noastră„, a declarat ministrul Afacerilor Interne din Georgia.