Petrece de 1 Mai la mănăstire. Poţi să renunţi la sex, mici şi muzică?

Cine vrea o vacanţă de 1 Mai altfel, o poate face apelând la serviciile de cazare şi masă ale unei mănăstiri. Unele lăcaşuri au servicii specializate în acest sens, ca atare oferă cazare şi masă pentru turişti, altele nu au, dar acceptă vizita oricui bate la poartă oferind adăpost şi masă.

25 apr. 2012, 05:36
Petrece de 1 Mai la mănăstire. Poţi să renunţi la sex, mici şi muzică?

Nu se poate face o estimare corectă, dar cu siguranţă sunt oameni care, de 1 Mai, vor prefera gălăgia clopotului în miez de noapte şi mirosul de lumânări, în detrimentul zgomotului produs de combina muzicală şi a fumului de la grătarul cu mici.

„Turiştii nu prea vin la noi cu ocazia zilei de 1 Mai. Nu am făcut rezervări. Vin mai mult de Paşte şi de Crăciun. Cine va veni aici ne va găsi”, ne-a spus o maică de la mănăstirea Văratec. Mănăstirea are servicii specializate de cazare şi masă. „Preţurile la camere variază între 50 şi 70 de lei. Camerele cu preţ de 50 de lei au baie comună, iar cele mai scumpe au baia în cameră”, a mai spus măicuţa. Mănăstirea Văratec pune la dispoziţia turiştilor şi masă. „Masa costă în jur de 20 de lei şi poate fi de post sau de dulce. Se mănâncă carne marţea, joia, sâmbăta şi duminica”, a amintit reprezentanta mănăstirii Văratec.

Doar soţul şi soţia în cameră

De asemenea, cei care vor să petreacă miniconcediul de 1 Mai la mânăstire trebui să renunţe la televizor, iar dacă nu sunt căsătoriţi trebuie să doarmă separaţi. „Prietenul cu prietena nu vor avea voie în aceeaşi cameră, doar soţul cu soţia”, a precizat maica de la Văratec. Alte mănăstiri nu acceptă nici pe cei căsătoriţi să îi cazeze în aceeaşi cameră. „Noi nu facem turism, cazarea nu costă nimic, dacă îţi bate cineva la poartă trebuie să îl cazezi. Le dăm şi de mâncare, dar cine vine la noi trebuie să trăiască ca la mănăstire. Poate participa la slujbele mănăstirii. Bărbaţii sunt cazaţi în camere separate de femei, mai mulţi în cameră”, a spus un reprezentant al mănăstirii Sihăstria.

28 de camere gratis la mănăstirea Nechit

Potrivit reprezentanţilor mănăstirii Nechit, lăcaşul este prevăzut cu 28 de camere pentru cazarea enoriaşilor. „Nu costă nimic. Avem camere unde se pot caza doi, trei, patru şi chiar mai mulţi oameni. Nu se fac rezervări, nu facem turism, cazăm pe oricine, cum ajunge”, ne-a spus reprezentantul mănăstirii Nechit. De asemenea, cei necăsătoriţi trebuie să ştie că nici aici mănăstirea nu acceptă cazarea celor necăsătoriţi în aceeaşi cameră. „Mâncarea va fi una mănăstirească, pentru că nu suntem restaurant”, a mai spus călugărul mănăstirii Nechit.

Mănăstirea Agapia se pregăteşte pentru vară

Cei care au mai fost la Mănăstirea Agapia o pot face şi acum, dar nu se vor putea caza. „Turiştii nu prea vin de 1 Mai la mănăstire. Oricum la noi nu se pot face cazări pentru că renovăm camerele. De abia din august vom putea primi turişti. De preţ nu pot spune cât va costa. Nu mai ţin minte cât a costat nici anul trecut”, ne-a spus o reprezentantă a mănăstirii Agapia.