Petro Poroşenko nu vrea anexarea Crimeei prin „compensaţii” financiare oferite de Rusia

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a respins miercuri, la Strasbourg, ideea unei reglementări a problemei privind anexarea Peninsulei Crimeea prin "compensații" financiare din partea Rusiei, idee formulată cu o zi înainte de omologul său ceh Milos Zeman.

11 oct. 2017, 19:28
Petro Poroşenko nu vrea anexarea Crimeei  prin „compensaţii” financiare oferite de Rusia

„Resping în mod ferm afirmațiile privind ‘un fapt împlinit’ pe care l-ar constitui anexarea Crimeei”, a spus Poroșenko în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reunită la Strasbourg în sesiune de toamnă.

Consiliul Europei „nu a fost creat (…) pentru apeluri în vederea schimbării unui teritoriu contra bani, petrol sau gaz”, a declarat Poroșenko. „El a fost creat pentru a menține valorile și principiile noastre fundamentale și — cel mai important — pentru a le apăra dacă este necesar”, a adăugat el, informează Mediafax.

„Doar respectând suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei vom putea ajunge la pace și la stabilitate în Europa”, a subliniat Petro Poroșenko, fără a-l cita nominal pe omologul său ceh.

Milos Zeman, criticat în Cehia pentru orientarea sa prorusă în dosarul ucrainean, a evocat cu o zi înainte problema Peninsulei Crimeea, în timpul unui discurs susținut tot în fața APCE.

Citeşte şi Rusia ridică gard între Ucraina şi Peninsula Crimeea

„Dacă vom încerca să restituim Crimeea Ucrainei, va fi un război în Europa. Merită să ne asumăm acest risc? Crimeea a fost anexată, nu există nicio îndoială, este un fapt împlinit”, a spus Zeman, potrivit Mediafax.

„Dacă există un dialog între Rusia și Ucraina, cred — și aceasta este doar opinia mea personală — că ar putea exista o compensație pentru Crimeea, sub o formă financiară, sau sub formă de gaz sau petrol”, a adăugat președintele ceh.

Crimeea a fost anexată de Moscova în martie 2014, după ocuparea peninsulei de trupe ruse și un referendum calificat drept ilegal de Kiev și țările occidentale. Această anexare a fost urmată de o serie de sancțiuni europene și americane la adresa Moscovei, încă în vigoare.