Petro Poroşenko vrea să înlocuiască Limba Rusă din şcoli cu Limba Engleză

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a propus vineri ca limba engleză să devină a doua limbă care să fie studiată obligatoriu în şcolile din Ucraina, în locul limbii ruse, informează AFP, citată de Agerpres.

03 oct. 2014, 18:35
Petro Poroşenko vrea să înlocuiască Limba Rusă din şcoli cu Limba Engleză

‘Trebuie ca Engleza să devină a doua limbă care să fie studiată în şcoli, pentru că există o legătură între nivelul de trai şi nivelul de cunoaştere a limbii engleze de către populaţia unei ţări’, a declarat Poroşenko în timpul unui discurs susţinut la Universitatea din Liov, bastion naţionalist din vestul Ucrainei.

Poroşenko, fost om de afaceri miliardar, licenţiat în relaţii internaţionale şi care cunoaşte foarte bine limba lui Shakespeare, a dat drept exemplu Singapore, unde guvernul a impus în anii 1950 limba engleză ca a doua limbă oficială. ‘Ar trebui să vorbim nu de statutul limbii ruse, ci de cel al limbii engleze‘, a subliniat Poroşenko, citat de AFP.

Citeşte şi „Regele ciocolatei”, favorit în cursa prezidenţială din Ucraina, vorbeşte limba română VIDEO

Spinoasa problemă lingvistică a devenit mai mult ca niciodată una politică în Ucraina, fostă republică sovietică divizată între o parte vestică naţionalistă şi ucrainofonă şi o parte estică rusofilă şi rusofonă. Conflictul armat dintre Kiev şi rebelii proruşi din estul Ucrainei este instigat, potrivit Kievului, de Kremlin, sub pretextul apărării populaţiei rusofone.

Citeşte şi Limba Română este PROMOVATĂ la BUDAPESTA

Ucraineana este singura limbă oficială în Ucraina, după ce această ţară şi-a obţinut independenţa, în 1991. Chiar dacă nu o vorbesc în familie, ucrainenii rusofoni înţeleg ucraineană, a cărei predare era obligatorie pe vremea Uniunii Sovietice în această republică, în pofida dominaţiei limbii ruse, limbă oficială în fosta URSS.