Petrolierul Stena Impero a fost eliberat din apele iraniene şi se îndreaptă spre Dubai

Petrolierul Stena Impero, sub pavilion britanic, a ieşit marţi din apele teritoriale iraniene şi se îndreaptă spre Dubai, a anunţat vineri compania suedeză Stena Bulk, proprietara navei potrivit Agerpres.

27 sept. 2019, 16:56
Petrolierul Stena Impero a fost eliberat din apele iraniene şi se îndreaptă spre Dubai

„E bine că s-a terminat”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Erik Hannell, televiziunii suedeze SVT, preluată de DPA.

Vasul fusese sechestrat de Gardienii Revoluţiei, forţa iraniană de elită, în Strâmtoarea Ormuz, pe 19 iulie, pentru presupuse nereguli, iar ulterior a rămas la ancoră în portul Bandar Abbas din sudul Iranului. Luni, Teheranul a anunţat printr-un purtător de cuvânt al guvernului, citat de agenţia de presă iraniană Fars, că ancheta judiciară s-a încheiat, iar „ilegalităţile navei au fost iertate”, potrivit stiripesurse.ro.

Londra bănuieşte că arestarea navei Stena Impero a constituit o reacţie la reţinerea în teritoriul britanic Gibraltar a petrolierului iranian Adrian Darya 1 (numit anterior Grace 1) din cauza suspiciunilor că transportă ţiţei din Iran către Siria, încălcând astfel un embargou internaţional.